Home

Achtergrond 349 x bekeken

Cichoreiseizoen start veelbelovend

Het cichoreiseizoen is goed van start gegaan; 40 procent van het zaad zit in de grond. Dat zegt René Schunselaar, manager agrarische zaken bij cichoreiverwerker Sensus. ”De omstandigheden zijn prima.”

De vochtvoorziening en temperatuur zijn goed. Het is voor de cichoreiteelt belangrijk dat het zaadje in een bodem met goede structuur terecht komt, legt Schunselaar uit. Veel telers hebben dat in een eerder stadium al ondervangen door het zaaibed vroeg te bereiden. ”Een vals zaaibed wordt dat genoemd. Dit kan ook een bijdrage leveren aan de onkruidbestrijding.” Door de in het algemeen goede zaaibedbereiding is de basis voor het cichoreiseizoen zeer goed.

Het areaal cichorei is volgens Schunselaar, die geen aantallen wil noemen, behoorlijk gegroeid. ”Er was meer dan voldoende belangstelling. Dat heeft grotendeels met het contract te maken dat wij boden.”

Sensus, de enige cichoreiverwerker van Nederland, betaalt voor 2009 maximaal € 71,50 per ton cichorei. Hiermee is een stijging van ruim 10 procent gerealiseerd ten opzichte van het jaar ervoor. ”We zien nog steeds toenemende afzetmogelijkheden voor inuline. Deze jaarlijkse groei willen we zeker doorzetten.” Inuline wordt gewonnen uit cichorei.

Akkerbouwers hebben er goed aan gedaan door voor cichorei te kiezen, meent Schunselaar. ”De alternatieven zijn de andere kant op gegaan voor wat betreft de prijsvorming. Kijk maar naar de graanprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.