Home

Achtergrond 143 x bekeken

Cao-lonen nog flink gestegen

De cao-lonen waren in het eerste kwartaal van 2009 3,7 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd. De uitkomsten zijn gebaseerd op 88 procent van de cao's. De meeste daarvan waren afgesloten voordat de economie begon te krimpen. De toename is groter dan in 2008, toen de lonen met gemiddeld 3,4 procent omhoog gingen.

In de bouw was de loonstijging in de eerste maanden van dit jaar met 4,9 procent het hoogst. Werknemers van de energie- en waterleidingbedrijven kregen er het minste bij. Zij gingen er 2 procent op vooruit. Ook bij het openbaar bestuur was de stijging met 2,7 procent bescheiden, aldus het CBS.

De loonkosten namen toe met gemiddeld 3,6 procent en dat is dus iets minder dan de stijging van de lonen. Dat komt vooral doordat werkgevers minder werkloosheidspremie hoeven te betalen en ook hun bijdrage in de ziektekosten naar beneden is gegaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.