Home

Achtergrond 225 x bekeken

CDA: Broekriem aan in EU

Minder ambtenaren, lagere salarissen en geen steun meer voor tabaksboeren.

Het zijn enkele maatregelen waarmee het CDA de broekriem wil aanhalen voor de EU.

Lijsttrekker Wim van de Camp denkt via een zespuntenplan zeker 23 miljard euro te kunnen besparen, waardoor Nederland ruim 1 miljard euro minder zou hoeven af te dragen. Van de Camp licht zijn voorstellen maandag toe tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Roermond, bevestigt een CDA-woordvoerder vandaag berichtgeving in De Telegraaf. Op 4 juni zijn er Europese verkiezingen.

Van de Camp licht zijn voorstellen maandag toe tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Roermond, zo bevestigt een CDA-woordvoerder maandag berichtgeving in De Telegraaf. Op 4 juni zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het Europees Parlement is overigens niet of amper bevoegd voor de meeste van de speerpunten die Van de Camp lanceert. Het sluiten van het parlementsgebouw in Straatsburg is een zaak van de regeringen van de EU-landen. Die hebben dat net vastgelegd in een nieuw ontwerp voor een EU-verdrag, dat waarschijnlijk vele jaren meegaat.

Het parlement is evenmin bevoegd voor btw-zaken en landbouwsubsidies, zoals voor tabaksboeren. Bovendien is al jaren geleden besloten om de steun aan tabaksboeren geleidelijk af te schaffen. Een poging van Zuid-Europese landen om die subsidie nieuw leven in te blazen, is recent gestrand door zware tegenstand van de EU-commissaris van Landbouw.

Van de Camps plan om de ambtenarensalarissen te verlagen is eveneens geen bevoegdheid van het Europarlement alleen. Voor de salarissen is een complex akkoord nodig tussen het parlement, de Europese Commissie en de gezamenlijke EU-landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.