Home

Achtergrond 174 x bekeken

CAW: waterschapsverkiezingen staatsrechtelijk in orde

De opzet van de waterschapsverkiezingen is staatsrechtelijk in orde.

Dat concludeert de Commissie van advies inzake de waterstaatswetgeving (CAW) na een onderzoek uitgevoerd op verzoek van de Eerste Kamer.

Leden van de Eerste Kamer hadden hun bedenkingen over de grondwettigheid van de geborgde zetels. Ongeveer een derde van alle beschikbare zetels gaat naar boeren, natuurbeheerders en bedrijven. Die worden rechtstreeks benoemd. Voor het overige deel van de zetels worden ingezetenen van het waterschap gekozen via verkiezingen.

Reservering van zetels voor de categorieën 'ongebouwd', 'natuur' en 'bedrijven' in het waterschapsbestuur past volgens de CAW bij het functionele karakter en de taak van het waterschap. De commissie adviseert wel de term 'geborgde' zetels te vervangen door 'gereserveerde' zetels.

Het advies van de CAW wordt gebundeld met twee nog lopende evaluaties van de waterschapsverkiezingen in 2008. Die gezamenlijke rapportage moet leiden tot een kabinetsstandpunt over de waterschapsverkiezingen en de organisatiestructuur binnen waterschappen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.