Home

Achtergrond 164 x bekeken

Brussel wil Roemenië 5 miljard euro lenen

De Europese Commissie stelt de EU-landen voor Roemenië een noodlening van 5 miljard euro te geven.

"De hulp aan Roemenië benadrukt de solidariteit van de EU met haar lidstaten'', stelde eurocommissaris Joaquin Almunia (Economische en Monetaire zaken) dinsdag. Roemenië heeft zwaar te lijden onder de kredietcrisis, het kan amper nog geld lenen. De EU biedt de steun op voorwaarde dat Roemenië de begroting en financiën fors verbetert. Met name het begrotingstekort moet worden beperkt.

De EU-noodlening is onderdeel van een pakket van totaal 20 miljard euro aan leningen. Die komen vooral van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Europese Investeringsbank (EIB). De ministers van Financiën van de EU-landen beslissen over het plan bij een beraad op 5 mei. Hongarije en Letland ontvangen momenteel al zulke EU-leningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.