Home

Achtergrond 210 x bekeken

Brussel komt met nieuw plan tegen terrorisme

De Europese Commissie heeft een nieuw programma aangenomen in de strijd tegen terrorisme en de verspreiding van massavernietigingswapens.

Pakistan, Afghanistan en de Sahel-regio in Afrika hebben vooral prioriteit. Dit maakte de commissie vrijdag bekend. Het programma zal ook het gevaar van piraterij op zee aanpakken. Kuststaten moeten hun eigen wateren beter kunnen controleren en onderling informatie uitwisselen.

Ook de georganiseerde misdaad krijgt meer aandacht van de Europese Unie. Grote zorg is hierbij de drugs- en wapensmokkel vanuit Latijns Amerika naar het westen van Afrika. De Europese Unie zal bovendien het beleid tegen de verspreiding van massavernietigingswapens in de voormalige Sovjetstaten aanscherpen. Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner (Externe relaties) stelt dat er hiervoor meer aandacht moet uitgaan naar het Midden-Oosten en het zuiden en zuidoosten van Azië.

"De EU-landen en internationale donoren zullen hechter moeten samenwerken om de verspreiding van deze wapens tegen te gaan en de veiligheid te garanderen'', aldus de commissaris.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.