Home

Achtergrond 158 x bekeken 8 reacties

Brabantse mesttransporteur herhaaldelijk in de fout

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt vermoedelijke illegale mestdumpingen op landbouwpercelen in de regio Zuidoost-Brabant.

Aanleiding zijn weg- en grenscontroles van afgelopen vrijdag waarbij de AID gericht heeft gekeken naar het vervoer van mest en levende dieren en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) naar de rij- en rusttijden en overbelading.

Bij één vervoerder uit de regio werd bij meer dan tien verschillende transporten onregelmatigheden aangetroffen, welke nog in onderzoek zijn. Dit heeft tot dusver geleid tot het aanzeggen van elf bestuurlijke boetes voor overtredingen van de Meststoffenwet. De andere vervoerders die vrijdag zijn gecontroleerd voldeden wel aan de voorschiften.

Meststoffenwet

In totaal werden vrijdag 31 mest- en veetransporten gecontroleerd, onder andere op de Meststoffenwet, het Arbeidstijdenbesluit vervoer en de wet Goederenvervoer. Elf mesttransporten van de Brabantse transporteur waren niet uitgerust met een automatisch GPS-meldingssysteem en een apparaat voor het nemen van monsters bij het laden van mest. Naast het niet melden en het nalaten monsters te nemen, is ook verzuimd vervoersbewijzen op te maken voor deze vrachten.

Bij een aantal transporten is diezelfde dag onderzoek ingesteld omdat vermoedelijk illegaal mest is gelost op landbouwpercelen. Ook zijn bij meerdere vrachtwagens van deze vervoerder overtredingen geconstateerd op het gebied van belading, vervoersvergunningen en rij- en rusttijden, waarvoor het transportbedrijf ook wordt beboet. Ook zijn vrijdag in de regio controles uitgevoerd op het uitrijden van mest, waarbij een maal proces-verbaal is opgemaakt voor het niet emissiearm uitrijden van mest.

Dierenwelzijn

Bij de controleactie vrijdag waren naast de AID en IVW, ook medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Douane aanwezig om te controleren op dierenwelzijn en mogelijke export van mest en levende dieren.

Regelmatig voeren deze inspectie- en opsporingsdiensten gezamenlijke weg- en grenscontroles uit. Door deze samenwerking tussen de diensten wordt de controlelast voor de chauffeur verlaagd en wordt de efficiency, kwaliteit en effectiviteit van de inspecties vergroot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  teelt voedsel

  Laat ze echte criminelen(die voor miljoenen sjoemelen) gaan pakken i.p.v. mesttransport aan te pakken waar haast niks mee is, en die mest daar moet toch ons voedsel ook weer van groeien, of doen we liever zonder eten?

 • no-profile-image

  een goei bekende !

  het viel best wel mee zo erg was het nou ook weer nie. haahahhaahahahahahha

 • no-profile-image

  ad wijnen

  het zijn niet altijd de zelfde maar er zijn nog veel meer transporteurs die niet aan regels voldoen maar daar wordt nooit over gesproken dus kijk eerst maar eens ergens anders dan pas oordelen.

 • no-profile-image

  boerke

  wie anders ! Die heeft er nog plezier in ook. En straks weer strengere regels vanuit den Haag voor iedereen. Hoe 1 bedrijf en zijn klanten het kunnen verklooien voor agrarisch nederland. Laat de AID nu eindelijk eens doorpakken zodat de sector gezuiverd is.

 • no-profile-image

  benieuwd

  Als hij het niet is wie is het dan wel? de problemen zijn wel dezelfde als die vorig jaar een ondernemer uit de gemeente Someren had.

 • no-profile-image

  LOG

  Heeft die transporteur toch geluk dat Bush weg is. Die had hem meteen beschuldigd van terroristische activiteiten en crimenele organisatie. De tanks waren dan nu al richting zuid oost Brabant rollend en de lucht zag zwart van de Stealths, die precisiebommen afgooien op mestvervoerende vrachtwagencombinaties.
  Undercover organisaties als de Light Technical Objects en de Nitrate Vernon Vellows bestrijden elkaar om de beste informatie aan de CIA door te geven. Deze CIA werkt in dit verband samen en dat is uniek met de FBI vanuit het hoofdkantoor van de Light Nature Ventura.
  Kosten nog moeite worden gespaard om de fosfaat houdende meststof met napalm nawerking op te sporen en naar de mestvergister af te voeren.
  Zo wordt op alle fronten gewerkt om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Daarbij is de NAVO een belangrijk instrument geworden om deze vredesmissies tot een goed einde te brengen in Zuid Oost Brabant.

 • no-profile-image

  ikke

  die uit lierop zeker weer

 • no-profile-image

  A van den broek.

  Geachte heren zonder hun naam onder hun comentaar te zetten,we worden al 3 jaar iedere week vervolgt en onderzocht zonder enig resultaat.
  Bij de controles van afgelopen vrijdag zijn bij ons geen enkele onregelmatigheden geconstateerd zowel niet met de mest export als met varkensexport want deze zijn vrijdag ook 10 x gecontroleerd met het verladen door de Aid.
  DUS MENEER COMENTAAR OORDEEL NIET TEVLUG HET ZAL WEL WEER VD BROEK ZIJN.

  VR GR Anthony vd Broek.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.