Home

Achtergrond 188 x bekeken

Beurzen lang in onzekerheid door Mexicaanse griep

De verspreiding van Mexicaanse griep heeft beleggers aardig in zijn greep. De olieprijs daalde, omdat men minder vliegreizen verwacht.

Aandelen van vleesconcerns kelderden. Enerzijds vrezen analisten dat mensen minder varkensvlees kopen. Anderzijds gooiden China en Rusland, grote afnemers van Amerikaans en Mexicaans varkensvlees, de grenzen dicht. Het toch al geplaagde Smithfield Foods, de grootste varkensvleesproducent ter wereld, zag zijn aandeel op weekbasis 8,6 procent dalen. Tyson Foods produceert vooral rundvlees en zou kunnen profiteren wanneer de ziekte te herleiden is tot het varken, of zelfs een fabriek van Smithfield. Toch daalde ook Tysons aandeel.

Grondstoffenconcern Bunge was de grootste verliezer van de week. Het bedrijf verloor vorige week donderdag 13 procent nadat bleek dat het New Yorkse concern voor het tweede kwartaal op rij verliescijfers presenteerde. Bovendien is Bunges handelswaar, granen en oliezaden, in waarde gedaald.

Analisten verwachten dat de vraag naar veevoer door de 'varkensgriep' daalt. Nutreco maakte woensdag bekend een lagere omzet en winst te hebben geboekt. Hoewel dit nieuws niet onverwacht kwam, heeft SNS Securities het advies verlaagd van 'koop' naar 'houd vast'. SNS-analist Richard Withagen vindt het aandeel gezien de ontwikkelingen duur.

Opvallend is de forse stijging van de beurskoers die kunstmestproducent Yara laat noteren. Op weekbasis won het aandeel een kleine 9 procent. Het bedrijf zag het eerste kwartaal de winst 68 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, maar 40 procent stijgen ten opzichte van het vorige kwartaal. Beleggers zagen ook dat de Noren hun marktaandeel in sleutelmarkt West-Europa met succes verdedigden. Het Franse zuivelconcern Bon­grain profiteerde van een overeenkomst met stakende werknemers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.