Home

Achtergrond 181 x bekeken

Berlusconi viert voor het eerst Bevrijdingsdag

Premier Silvio Berlusconi van Italië viert dit jaar voor het eerst Bevrijdingsdag.

”Beter laat dan nooit”, was de reactie daarop van Dario Franceschini, de leider van de grootste oppositiepartij PD van ex-communisten en progressieve katholieken, meldt de krant la Repubblica.

Over de rol die de bevrijding van het fascisme in het openbare leven in Italië moet spelen, was de afgelopen dagen discussie ontstaan, nadat minister Ignazio La Russa van Defensie, zelf van neofascistische huize, had gezegd dat communistische partizanen niet mogen worden gevierd als bevrijders.

Nadat de zakenman Berlusconi de politiek in was gegaan, vormde hij na zijn eerste verkiezingsoverwinning in 1994 een regering met de neofascisten. Dat was na de Tweede Wereldoorlog decennialang taboe geweest: er was een ”constitutionele boog” van partijen in het parlement, van democratisch rechts tot de communisten, die zichzelf zagen als erfgenamen en hoeders van de antifascistische grondwet die na de oorlog is opgesteld. De neofascisten die nostalgisch terugkeken op de dictatuur van Benito Mussolini, hoorden daar nadrukkelijk niet bij.

Berlusconi maakte de neofascisten ’salonfähig’; het woord communisten daarentegen gebruikt hij als scheldwoord, bijvoorbeeld voor officieren van justitie die zijn zakenpraktijken onderzoeken. Dat gebeurt, terwijl partizanen en communisten in Italië in brede kring worden gerespecteerd: Italië had tijdens de Koude Oorlog lang de grootste communistische partij van West-Europa, de PCI, waarvan de leden veelal op regionaal en lokaal niveau de reputatie verwierven van kundige bestuurders.

Bevrijdingsdag wordt in Italië niet op 5 mei gevierd, zoals in Nederland, maar op 25 april. De belangrijkste herdenking is de viering van de oud-partizanen in Milaan. Op 25 april 1945 bevrijdden de veelal communistische partizanen Milaan en Turijn van de Duitsers en de fascistische heerschappij van Mussolini.

Berlusconi viert dit jaar voor het eerst als premier Bevrijdingsdag ”opdat niet alleen één partij beslag legt op dit feest”. Hij wil nog nog niet zeggen of hij naar de centrale herdenking in Milaan gaat of elders de bevrijding viert. Franceschini is tevreden: ”25 april is voor lange tijd een waarde geweest die verenigt; de viering van de waarden van het verzet, het antifascisme en de Grondwet.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.