Home

Achtergrond 168 x bekeken 1 reactie

België mag varkensvlees naar China exporteren

België mag varkensvlees naar China exporteren. Daarvoor heeft federaal landbouwminister Sabine Laruelle van België met haar Chinese ambtsgenoot een protocol ondertekend.

Het protocol bepaalt het kader voor administratieve en sanitaire vereisten. "De Chinese markt biedt grote kansen voor onze varkenssector", meent Laruelle. Dat meldt het Vlaams Informatiecentrum voor de Land- en Tuinbouw.

Aan het protocol is vijf jaar voorbereiding door het Voedselagentschap FAVV vooraf gegaan. Van doorslaggevend belang was een positieve audit die vorig jaar werd uitgevoerd door het Chinese agentschap dat bevoegd is voor kwaliteitsbewaking. De werkwijze van het Voedselagentschap kreeg van de Chinezen goede punten, in het bijzonder op het vlak van controles.

De Chinese autoriteiten zullen nu controles uitvoeren bij de Belgische exporteurs die plannen hebben om varkensvlees naar China te exporteren. Vorig jaar werden in 47 Belgische slachthuizen in totaal meer dan tien miljoen varkens geslacht. De zelfvoorzieningsgraad van België voor varkensvlees bedraagt meer dan 200 procent, en dus is het vinden van afzetmarkten voor Belgische varkenshouders van cruciaal belang.

De Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg heeft ook afspraken gemaakt met de Chinezen over de export van Nederlands varkensvlees naar China. De Chinezen zouden de Nederlandse slachterijen daarvoor controleren, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Gerda en Vion , zie je nou dat die belgen toch niet zo dom zijn. Hup aktie

Of registreer je om te kunnen reageren.