Home

Achtergrond 171 x bekeken

Banken: landbouw te traag

Het ministerie van LNV maakt weinig haast met het wijzigen van de borgstellingsre­geling.

Glastuinders moeten daar­om langer wachten op de hen toegezegde verruiming van de borgstelling. Dat stellen vertegenwoordigers van banken, die in overleg zijn met het ministerie over de invul­ling van de nieuwe regeling. Pas als er een akkoord is met de ban­ken, kan de regeling worden open­gesteld. De regeling maakt inves­teringen mogelijk, doordat het rijk voor een deel van een lening garant staat.

Volgens Wim Thus, directeur landbouw bij de Rabobank, verlo­pen de gesprekken in goede sfeer. ”Maar LNV kan best een tandje bijzetten. We moeten wel tempo houden.” Aanvankelijk was de verwachting dat men er in april wel uit zou zijn. Thus spreekt nu al van eind dit jaar.

Ook ABN Amro is ontevreden over het tempo waarin verruimin­gen worden doorgevoerd. Dat treft met name de glastuinbouw: mi­nister Verburg beloofde de sector in november de garantstelling door de overheid voor duurzame investeringen te verruimen van 1,2 miljoen naar 2,5 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het wachten op Brussel, dat de wijzigingen moet toetsen aan de staatssteunregels.Naast verruimingen kent de nieuwe regeling versoberingen. Investeringen in dieren en plan­ten komen niet meer in aanmer­king voor garantstelling. De effec­ten lijken mee te vallen; ze treffen enkele beginnende ondernemers, aldus voorlieden uit de sector.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.