Home

Achtergrond 314 x bekeken

Bacteriën werken tegen phytophthora

Bacteriën kunnen aardappelplanten weerbaarder maken tegen phytophthora.

Het onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI) is er in geslaagd bij twee rassen het ziekteverloop met bijna de helft te vertragen door een bacterie in te brengen in de aardappelplanten.

Phytophthora kost de aardappelsector jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan gewasbescherming en verliezen door lagere opbrengsten. Volgens onderzoeker Leo van Overbeek heeft het PRI, een instituut van Wageningen UR, een nieuwe bestrijdingsmethode getest tegen phytophthora. “Het is bekend dat bepaalde micro-organismen planten weerbaarder maken tegen ziekten. Wij zijn er in geslaagd om met een bepaalde bacterie (isolaat P9 van de bacterie Pseusomonas putida) twee late aardappelrassen minder gevoelig te maken voor phytophthora.”

De proef is uitgevoerd in de kas, zegt Van Overbeek. “We willen deze techniek graag testen in het veld. Ook willen we testen welke bacteriesoorten het meest geschikt zijn voor deze techniek.”

Van Overbeek stelt dat de nieuwe techniek geen wondermiddel is tegen phytophthora. “Maar het kan goed werken als een extra bescherming van het aardappelgewas. Het grote voordeel is dat je aan het begin van het groeiseizoen de bacterie in de knol kunt brengen waarna de plant het hele groeiseizoen een verhoogde bescherming heeft. Een chemische bestrijding tegen phytophthora moet je heel vaak uitvoeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.