Home

Achtergrond 257 x bekeken

BASF mag Amflora-aardappel vermeerderen

De Duitse landbouwminister Ilse Aigner heeft BASF vergunning gegeven voor de vermeerdering van Amflora-aardappelen.

Aigner stelt als voorwaarde dat BASF Plant Science het gewas dat volgend jaar op het perceel groeit niet mag bestemmen voor voedsel of veevoer. Tevens moet het concern eventuele aardappelopslag met de hand verwijderen.

Daarnaast legt BASF zichzelf extra beperkingen op om de maatschappelijke discussie in Duitsland over transgene gewassen te sussen. De discussie is opgelaaid nadat Aigner twee weken geleden de commerciële teelt verbood van de genetisch veranderde maissoort MON810.

Proefveld

BASF Plant Science heeft vergunning gekregen voor 40 hectare, maar verkleint het Amflora-perceel tot 20 hectare, zegt communicatiemanager Mette Johansson. "Daarnaast beperken we de vermeerdering van de Amflora-aardappelen tot één perceel, ondanks dat de wet het toestaat om de vermeerdering uit te voeren op meerdere locaties."

Ook legt BASF een strook weiland aan rond het proefveld. En er komt een één meter hoge afrastering met drie draden dat wild moet tegen houden. Johansson: "Het is bedoeld als geruststelling. Wetenschappelijk gezien is het volsterkt onnodig."

Het perceel is alleen bedoeld voor de vermeerdering van de Amflora-aardappel, stelt Johansson. "Het is geen proefveld of commerciële teelt. We hebben in 2007 en 2008 vergunning gekregen voor 155 hectare proefvelden voor het verzamelen van gegevens voor de toelating van Amflora. Maar de Europese voedselautoriteit Efsa heeft haar eindrapport nog steeds niet gepubliceerd. We leggen dit vermeerderingsperceel aan om Amflora-pootgoed te hebben als commerciële teelt mogelijk is geworden."

Of registreer je om te kunnen reageren.