Home

Achtergrond 196 x bekeken

Amerikaanse export rundvlees nagenoeg gelijk

De Amerikaanse uitvoer van rundvlees is in de eerste twee maanden van dit jaar met 2 procent gestegen tot ruim 132.000 ton.

De vraag uit Mexico en Canada nam sterk af, maar de herwonnen Zuid-Koreaanse markt bood soelaas. Mexico en Canada importeerden in januari en februari respectievelijk 22 en 14 procent minder uit de VS. Zuid-Korea importeerde echter 13.100 ton, tegen helemaal niks vorig jaar. Vietnam lijkt een nieuwe markt te zijn. Het land nam twee keer zoveel af als een jaar geleden.

In 2003 deed de Koreaanse regering Amerikaans rundvlees in de ban vanwege BSE. Toen de import onder voorwaarden weer is toegestaan, bleken Amerikaanse bedrijven regelmatig illegaal materiaal te exporteren, wat leidde tot nieuwe verboden.

In juli vorig jaar zwichtte de overheid voor zware diplomatieke druk uit de VS en ondanks grootschalige protesten. Pas in november besloten de drie grootste supermarkthandelaren weer Amerikaans vlees in de schappen te leggen.

Voor Australische exporteurs betekent de komst van de Amerikanen een flinke val in marktaandeel. Die was opgelopen tot 77 procent, maar kan nu halveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.