Home

Achtergrond 480 x bekeken

Afrastering gereed voor het weideseizoen

Melkveehouder Bert Snoek uit Culemborg is bezig met een van de typische voorjaarswerkzaamheden: het controleren van de afrastering van het weiland.

"De afrastering was nog vrij goed, ik hoefde vrijwel geen palen te vervangen", vertelt de melkveehouder. Op het perceel in de uiterwaarden langs de Lek gaat straks het jongvee. "Het is nu nog iets te vroeg, maar binnenkort breng ik het jongvee naar deze wei. Er staat al behoorlijk gras", aldus Snoek. De 35 melkkoeien van de melkveehouder zijn dit jaar ook nog niet naar buiten geweest. "Ik doe altijd eerst het jongvee naar buiten. De koeien gaan daarna." Foto William Hoogteyling

Loonwerker Angelo Knuit (midden) plant knolselderij op een eigen perceel van 2,5 hectare in het Zeeuwse Heinkenszand. De sel­derij is bestemd voor de versmarkt, hoopt hij. "We proberen altijd zo vroeg mogelijk te planten om het op de versmarkt af te kunnen zetten." Latere teelten zijn vooral bestemd voor verwerking. Knuit plant de knolselderij met een volautomatische plantmachine van het merk Ferrari Futura. De trekker is GPS-gestuurd, zodat hij het met twee man aan kan. "Toen we nog een half­automatische machine hadden, wa­ren er acht man nodig." De GPS-navigatie zorgt voor een nauwkeurige afstand tussen de plantrijen. "Dat gaat op 2 centimeter precies." De broers Knuit hebben naast de loonwerktak een akker­bouwbedrijf van in totaal 40 hecta­re. Foto Anton Dingemanse

Een oogstmedewerker van een aspergeteeltbedrijf in het Duitse Schaepe in de deelstaat Brandenburg bekijkt asperges onder folie. Duitse aspergetelers oogsten officieel vanaf 16 april. Rond die datum zullen ook Nederlandse telers gaan oogsten. Nederlandse asperges zijn in afnemende mate bestemd voor de Duitse markt. Tussen 2004 en 2008 breidden Duitse telers het aspergeareaal met 9 procent uit naar 21.628 hectare. Foto ANP

Terwijl op sommige plaatsen nog het kuilplastic dat vorig seizoen werd gebruikt wordt ingezameld, brengt melkveehouder Douwe Rijpkema (rechts) in het Friese Bantega nieuwe rollen folie naar de schuur. De rollen worden geleverd door het bedrijf A. Th. De Boer en Zonen in Drachten. De folie wordt later in de zomer over de kuilbult geplaatst. Rijpkema verwacht de eerste snede vanwege het relatief koude voorjaar wat later dan vorig jaar. Waarschijnlijk wordt de tweede week van mei voor het eerst gemaaid. Rijpkema en zijn zoon Doede melken een kleine 90 koeien. Ze verbouwen op circa 14 hectare snijmais en gebruiken 35 hectare grasland. Foto Alex de Haan

Medewerkers Eric Huizenga (l) en Remko Koopman (r) van kweekbedrijf Semundo in het Groningse Hornhuizen zaaien tarwe met Jan Paul Bandsma (m) van Mansholt Veredelingsbedrijf. Ze zaaien vierhonderd pollen van het ras Lavett, zegt Huizenga. "Die zijn vorig jaar geoogst vanvierhonderd aren. Ieder buisje bevat het zaad van één aar. De trechter zorgt ervoor dat het zaad van één aar bij elkaar blijft. Dit jaar oogst ik weer vierhonderd aren waarvan het zaad per aar in één buisje wordt bewaard. Zo houden we het ras in stand. De rest van de rassenvelden wordt gewoon geoogst voor het stamzaad. De methode met de trechter passen we alleen toe als we op kleine blokjes pollen willen zaaien, want het is tijdrovend. De rest van het zaad gaat geautomatiseerd met een cassettezaaier in de grond." Foto Hans Sas

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.