Home

Achtergrond 538 x bekeken

Aardappelen zonder GPS op Limburgse helling gepoot

Een medewerker van Loonbedrijf Vaessen uit Landgraaf poot aardappelen in het Limburgse Beek.

"Dat was een extreme helling", zegt Ton Vaessen, mede-eigenaar van het loonbedrijf, over het 14 hectare grote perceel. "Dan hangt het van de ervaring en kunde van de chauffeur af hoe de aardappelen in de grond komen. Aan GPS zijn we nog niet toe. Dat is zo’n enorme investering. Hoe efficiënt moet je werken om de meerkosten eruit te halen? Nee, we laten het op ons afkomen. En tot die tijd kunnen we het prima zonder GPS af." De omstandigheden waren perfect voor het poten, vertelt Vaessen. "Tot we er rond het middaguur uitregenden, was het voorbeeldig weer. Als er geen gekke dingen gebeuren, zoals een zondvloed aan neerslag, dan komt het helemaal goed met dit perceel aardappelen." Foto Twan Wiermans

Vleesveehouder Appie Harmsen (62) laat in het Gelderse Brummen een stal bouwen voor 180 dikbil-koeien. Het bestaande bedrijf in Epe wordt afgebroken vanwege het project Ruimte voor de rivier, waardoor dijken van de IJssel worden verlegd. "Over drie weken kunnen de beesten erin. Het bedrijf is de helft zo groot als het vorige, en een stuk moderner. We hebben bijvoorbeeld een automatisch weersysteem waardoor gordijnen dichtgaan bij warm weer. Zo kunnen we er nog volop tegenaan." Foto Sjef Prins

Op een boerderij in het Engelse Bere Ferrers is een wit hooglanderkalf geboren. Het is vrij zeldzaam dat roodharige hooglanders een wit kalf krijgen. Het kalf met de naam Heather is geen albino maar heeft een wit recessief gen, dat resulteert in de lichte vacht. Eigenaar van de hooglander Andrew Nunn (42) geeft tegenover de Daily Telegraph aan erg verrast te zijn toen hij het witte kalf zag. De Engelse veehouder die een boerderij heeft in Bere Ferrers in de provincie Devon (Zuidwest-Engeland) verwachtte een miniatuurversie van de moederkoe. "Na mijn ontbijt keek ik uit het raam en zag ik een puur wit kalf aan de andere kant van het veld", zegt Nunn. Foto SWNS

Huub Peek, medewerker van Bayer CropScience, spuit proeven in de tulpenshowtuin van Stichting Kleurrijk Flevoland tegen het vuur veroorzakende botritis. De showtuin aan het Wrakkenpad in Creil gaat morgen open voor het publiek. Er worden verschillende tulpensoorten getoond en proeven uitgevoerd om de bollenteelt in de Noordoostpolder op een hoger niveau te brengen. Proeftuin Zwaagdijk is verantwoordelijk voor de werkzaamheden. Door het mooie weer bloeien al veel tulpen. Foto Petra Vos

Onderzoeker Maaike de Vlas van Wageningen UR bestuift de kersenbloemen met de hand. De Vlas probeert zo een betere bestuiving te realiseren, wat uiteraard een hogere kersenopbrengst oplevert. De onderzoeker heeft de bloemknoppen in zakjes verpakt. Zo voorkomt ze dat honingbijen de bloemen bestuiven. Omdat ze zelf bestuift kan ze precies achterhalen wat het beste moment is om dat te doen. Foto WUR

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.