Home

Achtergrond 198 x bekeken

'Aardappelareaal in België groeit flink'

Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen groeit dit jaar 10 procent.

In Wallonië wordt 14 procent meer aardappelen gepoot. Dat verwacht Guy Depraetere, secretaris van het Algemeen Boeren Syndicaat op basis van enquêtes.

Volgens het Belgische bureau voor de statistiek is in Vlaanderen vorig jaar 36.594 hectare consumptieaardappelen geteeld. In Wallonië is 30.039 hectare verbouwd. Als de prognose uitkomt groeit het areaal in België van 66.633 hectare vorig jaar naar 74.497 hectare dit jaar. Depraetere: "Alles wijst erop dat er een forse uitbreiding komt van het aardappelareaal in België."

De areaalgroei komt vooral van buiten de akkerbouw, verwacht Depraetere. "Dit jaar kunnen toeslagrechten voor het eerst worden geactiveerd op aardappelen. Veel veehouders stappen daarom over van mais op aardappelen."

Depraetere verwacht dat deze bedrijven klein beginnen. "Omdat ze geen voorzieningen hebben verkopen ze de aardappelen vooral onder contract en af land."

De areaalgroei zal funest uitpakken voor de telers, vreest Depraetere. "Dat wordt versterkt als het areaal in andere landen ook groeit. De industrie in België heeft de verwerkingscapaciteit flink uitgebreid. Maar een dergelijke groei van het areaal kan de markt niet aan. De professionele telers zijn hiervan de dupe."

Nederland

Ook in Nederland zullen de gevolgen voelbaar zijn, verwacht Depraetere. "De Belgische verwerkers kopen veel aardappelen in Nederland. Dat ondersteunt de prijs. Als ze in de eigen regio voldoende aardappelen krijgen, gaat dat ten koste van de prijs op de vrije markt. Terwijl de kostprijs met 700 euro per hectare stijgt."

Depraetere hekelt het EU-beleid. "De groei komt doordat toeslagrechten vanaf dit jaar ook op aardappelen worden uitbetaald. En door de krimp van de bietenteelt schakelen veel akkerbouwers over op aardappelen."

Depraetere is somber over het komende aardappeljaar. "Alleen een natuurramp kan het tij keren. Het is erg jammer voor de aardappelsector dat je voor een goede prijsvorming afhankelijk moet zijn van natuurrampen."

Of registreer je om te kunnen reageren.