Home

Achtergrond 161 x bekeken

ANWB waarschuwt motorrijders voor overmoed

De ANWB waarschuwt motorrijders voorzichtig te rijden nu de temperatuur stijgt en zij weer de weg op gaan.

Veel motorrijders realiseren zich volgens de organisatie na een motorloze winter niet goed meer hoeveel moeite het kost om hun voertuig onder bedwang te houden. Bovendien zijn automobilisten niet meer gewend aan zoveel motorrijders op de weg.

Dit weekeinde kwamen door ongevallen vier motorrijders om het leven. "Elk jaar zie je aan het begin van het motorseizoen weer relatief veel slachtoffers onder motorrijders'', stelt Ferry Smith van de ANWB. "Motoren zijn de afgelopen decennia steeds lichter geworden. De combinatie met het steeds grotere vermogen van de voertuigen, leidt ertoe dat het voertuig bij hoge acceleratie erg onstuimig kan gaan bewegen. Je moet over veel vaardigheden beschikken, wil je de motorfiets op zulke momenten onder controle kunnen houden.''

Ook remmen is een kunst die niet elke motorrijder beheerst. "Veel nieuwe modellen hebben een zogenaamd intelligent remsysteem, dat beheerst remmen makkelijker maakt'', legt Smith uit. De ANWB pleit ervoor alle motoren verplicht uit te rusten met dit nieuwe systeem. "Dat zou jaarlijks een flink aantal ongelukken schelen'', stelt de organisatie.

Daarnaast adviseert de ANWB automobilisten beter op te letten nu de motorrijders weer massaal de weg opgaan. "Motoren hebben een smal profiel. Op een kruising kunnen ze zich gemakkelijk achter een lantaarnpaal of boom verschuilen. Als bestuurders daar niet alert op zijn, kan die slechte zichtbaarheid catastrofale gevolgen hebben.'' Nederland telt meer dan 500.000 actieve motorrijders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.