Home

Achtergrond 167 x bekeken

Zorgen over EU-verdrag door Tsjechische crisis

De EU-minister van Buitenlandse Zaken zijn bezorgd dat de ratificatie van het nieuwe EU-verdrag vertraging oploopt door de kabinetscrisis in huidig EU-voorzitter Tsjechië. Dat bleek tijdens een informele EU-bijeenkomst in het Tsjechische Hluboka Nad Vltavou.

Tsjechië is naast Ierland het enige EU-land dat het zogeheten verdrag van Lissabon nog moet goedkeuren. De Ierse bevolking spreekt zich in het najaar opnieuw uit in een referendum, nadat het verdrag vorig jaar tijdens een volksraadpleging geen meerderheid had verworven. In Tsjechië is parlementaire goedkeuring nodig.

Het centrumrechtse Tsjechische kabinet viel afgelopen week na een motie van wantrouwen van de linkse oppositie. De regeringscrisis hoeft het functioneren van Tsjechië als EU-voorzitter niet in de weg te staan, verwacht minister Maxime Verhagen. ,,Maar de voortgang van Lissabon is een andere zaak.''

Verhagen hoopt dan ook dat de regeringscrisis in Tsjechië snel is opgelost. ,,Het verdrag moet zo vlug mogelijk in werking treden.'' De minister heeft begrepen dat er nog steeds een meerderheid in het Tsjechische parlement is die het EU-verdrag wil ratificeren, maar hij verwacht niet dat dat gebeurt zolang de crisis voortduurt.

Op dit moment is het nog moeilijk in te schatten hoe de politieke situatie zich in Praag ontwikkelt. Volgens een ingewijde zou de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg tijdens het EU-beraad hebben verzucht dat hij het ook allemaal niet meer begrijpt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.