Home

Achtergrond 201 x bekeken

Winkels terughoudend met groentelogo

Supermarkten in Nederland willen zich met het logo Weet wat je eet niet afzet­ten tegen gangbare groente. Het certificaat van teelt en Milieude­fensie wordt daarom voorlopig moeizaam opgenomen in het winkelkanaal. Controle op uitgif­te van het logo is al wel bijna rond.

Dat stellen initiatiefnemers Frank van Kleef, directeur van teeltbedrijf Royal Pride uit Mid­denmeer, en Milieudefensie. Vol­gens Van Kleef is product met het logo wel onderscheidend door de garanties voor duurzaamheid en voedselveiligheid. Zo worden mid­delen op een zwarte lijst van Mi­lieudefensie niet gebruikt.

Van Kleef: "Supermarkten wil­len graag dat het product zo schoon mogelijk is, maar ze den­ken dat ze andere producten met het logo te kort doen." Wouter van Eck, projectleider bij Milieude­fensie, denkt dat supermarkten meer tijd nodig hebben. "Ze zijn nog huiverig zich te onderschei­den met schonere producten."

Supermarktketen C1000 han­teert het logo al wel op een serie producten in het AGF-schap. Naast voedselveiligheid zijn ook de lagere lichtuitstoot en energie­gebruik onderscheidende onder­delen van het logo. Tot nog toe werken vijf telers van FrEsteem volgens het systeem. Van Kleef hoopt dat andere afzetorganisaties het logo zullen omarmen. "De meeste organisa­ties wachten af, totdat de borging van het certificaat geregeld is."

Stichting Milieukeur heeft de laatste maanden gewerkt aan een borgingssysteem met teeltafspra­ken. Van Kleef: "Het is nu zover dat certificeerders licenties krij­gen om onafhankelijk te certifice­ren. We willen het dan nu ook breder uitrollen."

De kosten voor het opstellen van het certifceringssysteem door Milieukeur zijn voor een groot deel overgenomen door de betrok­ken ministeries. Een volumedoel voor het groen­telogo heeft Van Kleef niet. "Ik zeg niet dat het over een half jaar 100 hectare moeten zijn. Ik ben niet teleurgesteld als er dan vijf bedrijven aangesloten zijn. De markt zal het moeten waarderen. Zo niet: even goede vrienden."

Of registreer je om te kunnen reageren.