Home

Achtergrond 159 x bekeken

Wellink: grootste probleem crisis is werkloosheid

Het grootste probleem van de wereldwijde economische crisis is de oplopende werkloosheid.

"Dat gaan we merken'', aldus president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Volgens hem zijn de gevolgen van de economische terugval veel merkbaarder voor de werkgelegenheid dan voor de Nederlandse welvaart. "Als we 3 procent krimpen dit jaar, zitten we op het niveau van 2007. Zo slecht ging het toen niet. En als we dan nog eens krimpen, zitten we op het niveau van 2006.'', aldus de bankdirecteur.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) becijferde vorige maand dat de werkloosheid dit jaar 5,5 procent van de beroepsbevolking zal bedragen en in 2010 kan oplopen tot 9 procent, een ongekend hoog niveau. De koopkracht gaat volgens de data met 2,25 procent omhoog.

Behalve op het gebied van de werkloosheid, gaat de vergelijking die vaak wordt gemaakt met de crisis in de jaren dertig volgens hem scheef. "Toen waren we arm, nu zijn we vele malen rijker.'' De economische en financiële problemen nu zijn in algemene zin "zonder precedent''.

Wellink liet in de uitzending weten daarom af te stappen van de vergelijking. Bij de presentatie van de CPB-cijfers greep premier Jan-Peter Balkenende terug naar deze periode om de ernst van de huidige situatie aan te geven.

De bankdirecteur waarschuwde ook voor mogelijke problemen voor hypotheekbezitters. Vooral mensen met een zogenoemde tophypotheek, waarbij meer geld wordt geleend dan het huis waard is, zouden volgens hem in de problemen kunnen komen "als de woningmarkt iets geks gaat doen''. De woningprijzen zijn onder invloed van de economische malaise gaan dalen, waardoor mensen met een tophypotheek met een restschuld kunnen blijven zitten als ze hun woning willen verkopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.