Home

Achtergrond 192 x bekeken 2 reacties

Week 12: filet blijft probleem

De situatie op de markt van kuikenvlees blijft redelijk vriendelijk van toon. De vraag naar verse kuikendelen is qua volume vrij goed en ook over de prijzen, uiteraard met uitzondering van kuikenfilet, wordt nauwelijks geklaagd. Filet blijft een voortdurend probleem, temeer daar vooral de prijzen van Pools filet op een tamelijk laag niveau liggen. Omdat de afzet van andere verse kuikendelen goed doorloopt, mag hieruit geconcludeerd worden, dat de consumptie in veel Noordwest Europese landen goed op peil blijft.

De vraag naar bevroren product wisselt wat meer. Het merendeel loopt goed weg, maar afgelopen week was er volgens enkele slachterijen/handelaren wel een dipje in de vraag naar bouten. Op dit moment is de boutenmarkt een markt waarbij potentiële afnemers het snel laten afweten als handelaren en slachterijen de prijs wat naar boven proberen bij te stellen. Bij het huidige prijsniveau van € 1,25/kg is de vraag op zich nog wel in orde. Vorige week echter haakten enkele afnemers direct weer af toen de prijs iets verhoogd werd. Deze week echter, trekt de vraag weer wat aan bij het genoemde prijsniveau van € 1,25/kg.

De situatie op de Duitse markt van kuikenvlees is als tamelijk levendig te kwalificeren. De koopbereidheid van de consument is behoorlijk toegenomen vanwege diverse reclameacties bij een aantal discounters. De prijzen voor de levende kuikens zijn in Duitsland deze week niet gewijzigd.

Op dit moment loopt de vraag naar kuikenvlees vanuit Frankrijk en enkele Zuid Europese landen zoals bijvoorbeeld Portugal wat op. Het aanbod zou in de meeste landen van de Gemeenschap ook niet al te groot zijn en er wordt daarom op dit moment zeker niet op grote schaal ingevroren.

De meest recente gegevens van de EU laten dit ook zien, want men verwacht binnen de EU nog maar weinig landen waar de productie van kuikenvlees dit jaar verder zal doorgroeien. Bij de belangrijkste producenten in de EU voorzien enkel Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een groei die in 2009 nog boven de 2% zal uitkomen.

Ook het huidige aanbod in Nederland zou zeker niet extreem groot van omvang zijn en gezien de tot nu toe beschikbare opzetcijfers lijkt het aanbod op korte termijn ook zeker niet veel ruimer uit te gaan vallen. De meest recente (voorlopige) opzetcijfers van februari jongstleden liggen duidelijk onder het niveau van bijvoorbeeld januari 2009 en december 2008. De dieren die in februari zijn opgezet, zullen in de loop van maart en april op de markt komen en zoals het er nu naar uitziet zal het aanbod vanuit Nederlandse productie de komende maand gematigd uitvallen.

Hoewel het aanbod dus wat aan de krappe kant zou zijn, is de basiscontractprijs voor levering komende week niet gewijzigd. Ook de “vrije” kuikenprijzen voor deze week, stabiliseren op het niveau van de afgelopen week.

(Bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan philibert

  Hallo, ik ben op zoek naar posters van kippen, kuikens, eieren , voor mijn spreekbeurt als u die heb wil u die dan opsturen naar : jan philibert, laageinde 76, 4191 nt geldermalsen.
  Als u geen posters heb weet u dan een ander adres ? wil u dat dan mailen ?
  alvast heel erg bedankt ! groetjes jan.

 • no-profile-image

  Frans Jansen

  Beste Jan, kijk snel op www.pvekids.nl
  Staan hele leuke dingen over kippen op.
  Veel succes

Of registreer je om te kunnen reageren.