Home

Achtergrond 159 x bekeken 2 reacties

Week 10: markt kuikens vriendelijk

De vraag naar vers kuikenvlees ligt over het algemeen op een redelijk hoog peil. Slachters en handelaren melden in elk geval een behoorlijke vraag vanuit de meeste landen. Ook de binnenlandse afzet is goed en dat duidt op een consumptieniveau dat in Nederland in ieder geval alleszins acceptabel moet zijn.

De filetafzet is qua volume ook zeker niet slecht, maar de prijzen blijven bijzonder mager. De vraag naar de diverse andere kuikendelen zoals poten, drumsticks en zeker ook bevroren kuikenbouten is heel behoorlijk.

Slachterijen en handelaren melden vooral een goede vraag vanuit Roemenië, Polen en Tsjechië. In deze landen zijn er gedurende de afgelopen strenge winterperiode, met temperaturen van soms zelfs lager dan min 20 graden, duidelijk minder kuikens opgezet, vooral als gevolg van de haperende gas leveranties vanuit Rusland.

Daarnaast was dat koude weertype er tevens de oorzaak van, dat het uitvalpercentage van de reeds opgezette kuikens op een aanmerkelijk hoger niveau dan gebruikelijk lag. Dus duidelijk minder opzet en hogere uitval zijn er de oorzaak van dat de vraag vanuit die landen oploopt, met opnieuw licht stijgende prijzen voor kuikenbouten.

De vraag vanuit enkele andere Oost Europese landen, zoals Letland en Hongarije is er ook wel, maar ligt op dit moment wel op een duidelijk lager peil dan de hiervoor genoemde landen. Desalniettemin is men daar zeker niet ontevreden over.

Slachterijen en handelaren die normaliter ook nog wel eens actief zijn op het Verre Oosten melden dat de vraag naar kuikenvleugels, een deelsoort waar normaliter veel vraag vanuit Aziatische landen naar is, niet echt groot is. Mogelijk dat deze kuikendelen al snel te duur worden voor deze markt, omdat deze in het verscircuit, al dan niet gemarineerd, goed weglopen. Het komt er eigenlijk op neer dat er ook niet veel kuikenvleugels voor export beschikbaar zijn.

Het aanbod zou zeker niet al te omvangrijk zijn en dat betekent dat er ook geen grote hoeveelheden ingevroren worden. De huidige marktsituatie, met zoals hiervoor aangegeven een redelijk vriendelijk beeld, vertaalde zich deze week in oplopende prijzen voor de lichte en zware kuikens. Vorige week lag deze prijs op gemiddeld € 0,88/kg en deze week liep de prijs met € 0,02/kg op tot gemiddeld € 0,90/kg inclusief BTW. De basiscontractprijs voor levering komende week liep € 0,01/kg op.

(Bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hessel Bouma

    Graag zou ik de NOP prijs vleeskuikens vermeld zien op de site. Wij verkopen rond 1 miljoen kuikens op deze prijs. Groetend H. Bouma.

  • no-profile-image

    Derk Klein Kranenberg

    De NOP-prijs voor vleeskuikens staat op www.boerderij.nl onder de sector pluimveehouderij en dan de marktprijzen en vleeskuikens aanklikken. Derk Klein Kranenberg

Of registreer je om te kunnen reageren.