Home

Achtergrond 193 x bekeken 2 reacties

Wassen neus

Landbouwminister Gerda Verburg vindt dat er zo min mogelijk melk moet worden verspild. Een nobel streven, waar weinig mensen bezwaar tegen zullen hebben.

Melk in de mestput laten lopen omdat je het quotum overschrijdt is niet wenselijk. Voor niemand. Iedere druppel melk die de put in gaat kost de melkveehouder geld. Het is jammer dat in het huidige systeem het leveren van melk boven het quotum echter een duurdere optie is voor de melkveehouder.

Verburg kwam in een debat in de Tweede Kamer dus met alternatieven. "Verkoop de melk aan de straat of lever het als schoolmelk", opperde de minister. Ze bleek hierbij vergeten te zijn dat een melkveehouder ook over deze melk superheffing moet betalen. Hij schiet er dus niets mee op, behalve dat het hem veel energie zal kosten om de melk te verkopen én dat hij daarmee ook de nodige risico’s loopt. In rauwe melk kunnen namelijk ziektekiemen zitten die voor de consument schadelijk kunnen zijn.

De verkoop van rauwe melk is wettelijk toegestaan, maar er worden hieraan wel extra eisen gesteld. Voor boeren die het normaal niet doen, is het niet eenvoudig te realiseren om dit veilig te doen. Het advies van Verburg is een wassen neus: het helpt niet en levert de boer alleen extra risico op.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Govert

    De politiek is volledig verantwoordelijk voor het dumpen van de melk in de mestput. De hoge superheffing die zij nooit heeft aangevochten, ook niet ten behoeve van een zachte landing, heeft primair geleid tot hoge quotumprijzen,zowel van lease als koop. Deze is méér bepalend geworden dan de melkprijs zelf. Omdat hierin fors is geïnvesteerd is er bij de veehouders 'n dwangmatige drang het dan ook vol te melken met het risico van overschrijding tot gevolg.Terwijl de ons omringende landen zich al eerder laten afremmen door de slechte melkprijs komt hier de afweging pas als de melk in de tank zit en wordt in het kader van 'damage control' besloten deze open te zetten i.pv. te laten ledigen.

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Gewoon melkquotumkorting, geen melk in de put en een hogere melkprijs. Dit is actievoeren voor een betere melkprijs. Dat doe je samen, met de minister van landbouw voorop!!!!! Geen smoesjes om er omheen te draaien, gewoon je rug recht houden, en niet zeuren en denken dat doet die ander wel!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.