Home

Achtergrond 245 x bekeken 5 reacties

Vreemde steunvraag

Het is alle hens aan dek in de melkveehouderij. En dus bepleit in navolging van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) nu ook LTO overheidsingrijpen. Dit alles als opmaat naar een Tweede-Kamerdebat over de lage melkprijs.

Deze plotselinge steunvraag ergert boeren in intensieve sectoren. 'Waarom hoor je LTO niet in al die tijd dat wij in zwaar weer zitten en roept zij wel om steun nu het de melkveehouders even tegenzit', is de strekking van discussies op het internet. Die reactie is zorgelijk en ergerlijk, en tekenend voor het gebrek aan eenheid in boerenkring.

De actie van LTO-voorman Schenk is op zijn minst inconsequent. Hij pleit altijd voor de vrije markt, en voelt nu kennelijk een dusdanige druk van de achterban om toch steun te vragen. De kern van het idee – eerder uitbetalen van toeslagen – is onhaalbaar. Dat kan niet volgens de EU-regels, mag op z’n vroegst 16 oktober en dan voor de helft. Dat biedt geen soelaas gezien de acute problemen. Afgezien daarvan krijgt Dienst Regelingen het al niet voor elkaar op tijd uit te betalen.

De NMV reageert enthousiast op Schenks oproep en voegt er een aan toe: bevriezing van de melkquotumverruiming. Alsof dat beleid de oorzaak van het probleem is. Productie en vraag lopen (wereldwijd) ver uiteen. Neemt niet weg dat de nood – tijdelijk – hoog is.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem06

  @boesje,

  Als jij denkt dat LTO de liberalisatie van de wereldmarkt in gang heeft gezet, zou ik echt een keer gaan praten met mensen die er wel verstand van hebben. Nogmaals: LTO heeft nooit VOOR een liberale wereldzuivelmarkt gepleit maar is wel op tijd met leden gaan praten over welke koers er gevaren moet worden als die vrije wereldmarkt een feit is/wordt. Maar het is je goede recht om met je kop in het zand door het leven te gaan. De nuancering van jouw woorden zitten 'm ook in het feit dat 70% van de Nederlandse melk geleverd wordt door boeren die zijn georganiseerd door een LTO-organisatie. Ongeveer 10% van de Nederlandse melk wordt geleverd door NMV-ers (vraag maar na bij het PZ). Je mag best tegen mij zeggen dat ik onzin verkoop. Waarschijnlijk zit die andere 70% van de melk er volgens jou ook naast. We begrijpen domweg gewoon niet hoe het zit.....

 • no-profile-image

  Boesje

  Beste Willemo6, LTO heeft altijd voor de vrije markt gepleit, evenals de NZO. Produceren voor de wereldmarkt. Prijzen zien we dan wel. 4 of 5 jaar geleden heeft vakgroep Rundveehouderij op haar ledenavonden een inventarisatie gehouden, wie is voor of wie is tegen afschaffing. Nooit is er gestemt hierover. onduidelijkheid alom dus. Toch zegt Schenk dat de meerdereid voor afschaffing van quotum was. De NMV heeft tegendeel bewezen. Schenk loopt achter de politiek aan in plaats van zich te verzetten en te luisteren naar zijn leden. Als je nog meer onzin wil uitkramen , doe dat dan ergens anders.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Die Schenk denkt als een ambtenaar, handelt als een ambtenaar, kletst als een ambtenaar, heeft waarschijnlijk een extra ambtenareninkomen en wil ook nog eens als zelfstandig ondernemer een gegarandeerd inkomen hebben. Dan moet je toch in Nederland zijn, niet dan!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Willem06 ik snap wel waarom jij het niet snapt. Het is namelijk zo dat jij lto, dus siemjan, gelijk geeft. Aangezien dat siemjan alleen maar onzin uitkraamt is lto niet te snappen.

 • no-profile-image

  willem06

  Ik heb veel commentaren gelezen in mijn leven maar zelden waren ze zo 'dun' als deze.....
  Wat probeert de redacteur hier nou te vertellen?

  Wat betreft de plannen van LTO: ik zou het liever over de waarde van het totale 7-puntenplan hebben dan er 1 onderdeel er uit te trekken en daar dan feitelijke onjuistheden over te melden. bijvoorbeeld: Siem Jan Schenk pleit volgens de schrijver altijd voor de vrije markt. Wat een onzin. Wat Schenk wel doet is aangeven dat de vrije markt een politiek gegeven is (en waar de LTO nooit voor heeft gepleit) en dat je als melkveehouderij moet inspelen op dit veranderende speelveld. Als je als redacteur zorgen maakt over polarisatie doe je er goed aan om zelf ook bij de feiten te blijven en zaken in hun perspectief te zien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.