Home

Achtergrond 171 x bekeken

Veel milieuwinst dankzij zuinige spuitmachine

Een nieuwe spuitmachine kan grote milieuwinst opleveren bij de bestrijding van plantenziekten.

Oud-milieuminister Hans Alders onderscheidde donderdagmiddag de Wageningse onderzoeker Jan van de Zande met de
Innovatieprijs Duurzame Gewasbescherming voor de ontwikkeling van het Canopy Density Spraying-systeem.

Met het apparaat van Van de Zande kan het gebruik van middelen met 90 procent worden verminderd. Het middel komt alleen terecht op plekken waar dat nodig is. Het systeem combineert twee basisgedachten: de toepassing van het middel waar het nodig is en rekening houden met het groeistadium van de plant.

Sensoren op het apparaat bekijken waar een plaag zich manifesteert en zien bovendien in welk stadium het gewas is. De machine past de hoeveelheid toegediend middel aan de geconstateerde bladmassa aan. Het systeem is ontwikkeld bij Plant Research International in Wageningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.