Home

Achtergrond 326 x bekeken 1 reactie

'Vak van plantentekenaars sterft uit'

In Nederland zijn nog maar twee ’botanische illustratoren’ in loondienst. Zij tekenen planten voor wetenschappelijke publicaties.

Als de Universiteit Leiden en het Nationaal Herbarium niet snel ingrijpen, gaat het vak verloren, zei illustrator Anita Walsmit Sachs. Zij bevestigde hiermee een artikel dat donderdag in de Leidse universiteitskrant Mare verscheen.

Walsmit Sachs werkt bij het Nationaal Herbarium in Leiden. ”Vroeger had het herbarium ook vestigingen in Utrecht en Amsterdam. Er waren toen veel meer botanische illustratoren in dienst. De tekenares was donderdag druk bezig met de inrichting van een tentoonstelling over het werk van haar en haar collega’s aan de Faculteit van Natuurwetenschappen in Leiden.

Het komt volgens de illustrator vooral door bezuinigingen dat haar vak dreigt te verdwijnen. Dat de potloodtekeningen door de voortschrijdende techniek zouden zijn ingehaald, vindt zij onzin. ”Met tekeningen kun je veel meer laten zien dan met een foto of met een computerbewerking mogelijk is. Zo kun je bepaalde delen van planten naar voren halen. En je kunt ook aspecten tekenen, zoals achterliggende bladeren, die op een foto helemaal niet te zien zijn.”

Het vak van Walsmit Sachs bevindt zich op het snijvlak van kunst en wetenschap. Binnenkort zijn twee aquarellen van haar te zien op een tentoonstelling in het Londense Garden Museum over de tuin van prins Charles. ”Met botanische illustratoren uit heel de wereld hebben we tekeningen gemaakt van de planten die in Highgrove staan; de tuin van Charles. Het omvangrijke boek hierover verschijnt in een kleine oplage en is heel kostbaar. Het gaat voor 10.000 pond per stuk de deur uit”, aldus Walsmit Sachs.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Look Bodt

  Kunt u mij vertellen waar een opleiding is te volgen tot botanisch tekenaar ?
  Bedankt.
  Vriendelijke groeten,
  Look Bodt.

Of registreer je om te kunnen reageren.