Home

Achtergrond 148 x bekeken

VEB zet Wellink bovenaan 'excuuslijstje'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink van alle 'Nederlandse' bankiers de meeste redenen heeft om excuses te maken voor de financiële crisis.

Dat zei VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter woensdagavond in het televisieprogramma Netwerk. Volgens Slagter heeft Wellink de problemen in de financiële sector en de impact op de bredere economie onderschat en zou hij daarvoor zijn verontschuldigingen moeten aanbieden. De topman van DNB prijkt bovenaan de top vijf die de VEB heeft samengesteld van bankiers die excuses zouden moeten maken.

De tweede plaats is voor Rabobank-topman Bert Heemskerk. Die leek de bank lange tijd heelhuids door de kredietcrisis te loodsen, maar heeft volgens Slagter wel degelijk vuile handen gemaakt. Rabobank heeft volgens de VEB veel klanten gedupeerd door 'vergiftigde' kredietproducten te verkopen.

De Belgen Jean-Paul Votron en Maurice Lippens van Fortis en Michel Tilmant van ING completeren de top vijf. Die drie hebben volgens de VEB de problemen bij hun bedrijven veel te lang onder de pet gehouden en zo de crisis verergerd. Fortis moest deels worden genationaliseerd en ING kreeg staatssteun.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.