Home

Achtergrond 173 x bekeken

Uitvoer tomaat in 2008 met 6 procent gestegen

De uitvoer van Nederlandse tomaten is in 2008 met 6 procent gestegen.

Vooral de export naar het Verenigd Koninkrijk nam toe. De uitvoer naar Duitsland, nog steeds de belangrijkste afzetmarkt, groeide met 1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

Ook Zweden, Rusland, Polen en Tsjechië importeerden meer Nederlandse tomaten. Het totaal uitgevoerde volume bedroeg 666.086 ton. De Noord-Amerikaanse markt wordt steeds minder belangrijk. De uitvoer naar de Verenigde Staten en Canada is de laatste jaren flink afgenomen. Volgens het productschap komt dat door de sterke euro en door de toegenomen concurrentie van de eigen markt.

Afzet trostomaten

De toename van de Nederlandse tomatenexport is voor het grootste deel toe te schrijven aan een goede afzet in de wintermaanden. Trostomaten waren met 65 procent nog steeds het grootste uitvoerproduct. Bijna een kwart van de export bestond uit losse tomaten. Cherry- en pruimtomaten complementeerden de tomatenuitvoer.

De gemiddelde prijs van verpakte Nederlandse trostomaten op Duitse groothandelsmarkten lag de eerste weken van dit jaar op het niveau van 2008. Een kilo trostomaten kostten bijna €2,40. In 2007 leverde een kilo nog bijna 3 euro op. De prijzen voor Nederlandse fijne trostomaten zijn in de eerste weken van 2009 vergelijkbaar met die van 2007. Op dit moment liggen de prijzen wel hoger dan in 2008.

Tomatentelers profiteren van een matig Spaans seizoen. Tot dusver valt de Spaanse productie tegen. Slecht weer resulteerde in slechte prijzen en slechte kwaliteit. Lage prijzen leidde tot frictie tussen Spaanse en Marokkaanse telers. De aanvoer van Spaanse tomaten lijkt volgens het productschap te verbeteren, door het in productie komen van de voorjaarsteelt die in december is aangeplant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.