Home

Achtergrond 153 x bekeken 1 reactie

UPGB trekt 350 telers aardappelen

In Vlaanderen hebben zo'n 350 aardappeltelers zich aangemeld bij de United Potato Growers of Belgium (UPGB).

Zij telen samen 5.000 hectare aardappelen. Dat is bijna 15 procent van het Vlaamse aardappelareaal. De UPGB wil telers overtuigen om vrijwillig hun areaal te verkleinen om een betere prijs te realiseren. Initiatiefnemer Guy Depraetere, tevens secretaris van het Algemeen Boeren Syndicaat, heeft negen bijeenkomsten voor telers. "Er komen nog drie bijeenkomsten. Tussen de 50 en 80 procent van de telers melden zich aan bij de UPGB. Tot nu toe hebben 350 telers zich aangemeld die samen 5.000 hectare telen."

Volgens Depraetere is in Vlaanderen vorig jaar 37.000 hectare aardappelen verbouwd. "Vlaanderen telt 2.600 telers met meer dan 5 hectare aardappelen. Daar richt de UPGB zich op. Die telen samen zo’n 27.000 hectare."

Bewustwording

De Northwest-European Potato Growers voorspelde onlangs dat het aardappelareaal in Noordwest-Europa dit jaar groeit. Depraetere. "De eerste tekenen wijzen daarop. De tarweprijzen zijn gedaald en de telers kunnen de toeslagrechten dit jaar ook verzilveren op aardappelen."

De UPGB wil bewustwording bevorderen, zegt Depraetere. "Boeren zijn sterk gericht op het produceren van zoveel mogelijk bieten, graan of aardappelen. Ze houden zich weinig met de markt bezig. De EU heeft het landbouwbeleid gewijzigd, waardoor de beschermde structuur weg valt. Als boeren nu te veel produceren komt dat als een boemerang naar hen terug. Daarom moeten boeren meer solidariteit met elkaar hebben."

Areaalkrimp

Volgens Depraetere kan een kleine groep boeren al een verschil maken. "Het verleden wijst uit dat als het aardappelaanbod met 1 procent daalt, dat dan de prijs met 6 procent stijgt."

Depraetere vindt een areaalkrimp ook nodig in andere landen. "Alleen een Vlaams initiatief heeft geen zin. In Nederland en Frankrijk wordt er hard aan gewerkt. In Wallonië starten we ook bijeenkomsten. Als deze landen over de brug komen volgt Duitsland waarschijnlijk ook."

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    mooi dat de United gedachte ook buiten nederland begint te leven, samen(united)
    kunnen we een goede prijs afdwingen,langzaam maar zeker komt dat besef boven drijven .dat beloofd een mooie toekomst

Of registreer je om te kunnen reageren.