Home

Achtergrond 222 x bekeken

Twintig jaar voor misdaden in Rwanda

De rechtbank in Den Haag heeft Joseph M. tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor foltering in Rwanda, wat in een aantal gevallen de dood tot gevolg had.

Zo liet M. volgens de rechtbank vrouwen en kinderen die in een ambulance zaten, vermoorden. Dat gebeurde in 1994 tijdens de geweldsexplosies tussen Hutu's en Tutsi's in dat land. Daarbij werden ongeveer 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord.

De rechtbank sprak de verdachte vrij van oorlogsmisdrijven. Zijn misdaden hadden in de ogen van de rechters geen militair doel, hoewel de oorlog tussen het Rwandese regeringsleger en Tutsi-rebellen de genocide wel makkelijker maakte. De propaganda en het gewapende conflict boden mensen als Joseph M. een reden en een vrijbrief om Tutsi's op te jagen en te vermoorden, aldus de rechtbank.

Er is volgens de rechtbank ook onvoldoende bewijs voor deelname van M. aan een massale aanval op een groep van duizenden Tutsi-vluchtelingen in een kerkelijk complex. De rechters vinden getuigenissen over de rol van M. te twijfelachtig om hem daarvoor te veroordelen. In het complex van zevendedagsadventisten bij het dorp Mugonero in het westen van Rwanda werden mensen die dachten dat ze daar veilig waren voor de Hutu's afgeslacht met geweren, hakmessen en knuppels.

Het Openbaar Ministerie (OM) had voor deze misdrijven en vier brute verkrachtingen levenslang geëist tegen de 40-jarige M., maar de rechtbank ging daar ondanks stevige twijfel uiteindelijk niet in mee. Het perspectief op terugkeer in de maatschappij is bij levenslang zo klein dat er goede redenen moeten zijn om die straf aan iemand op te leggen, bijvoorbeeld een groot risico op herhaling. De rechtbank oordeelde dat dit risico bij Joseph M. niet concreet genoeg is om hem voor de rest van zijn leven op te sluiten.

Toch toonde het OM zich niet al te zeer uit het veld geslagen. Het is in elk geval blij dat de rechtbank het met het OM eens is dat M. zich schuldig heeft gemaakt aan de zwaarste misdrijven die er bestaan. Of justitie in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.