Home

Achtergrond 240 x bekeken

'Toch Deltafonds in zicht'

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) krijgt haar zin. Er komt toch een Deltafonds voor de financiering van een ingijpend pakket maatregelen voor een 'waterveilig Nederland'.

Vanaf 2020 zal jaarlijks minstens 1 miljard euro beschikbaar zijn, zo is dinsdag van ingewijden vernomen. In de finale coalitieonderhandelingen over een aanpak van de recessie is afgesproken dat er "een vaste, stabiele en substantiële'' bijdrage komt na 2020 van jaarlijks minstens 1 miljard euro.

Oud-minister Cees Veerman pleitte begin september vorig jaar nadrukkelijk voor een Deltafonds. Dat fonds moest jaarlijks politiek gekissebis voorkomen over door hem aanbevolen en door het kabinet overgenomen maatregelen tegen het wassende water.

Het kabinet hield een slag om de arm wat betreft de komst van dat Deltafonds, en wilde niet meer toezeggen dan "een solide financiering'' van de plannen.

Lange tijd verzette PvdA-minister van Financiën Wouter Bos zich op die manier tegen het fonds. Naar verluidt was CDA-fractieleider Pieter van Geel op het laatst de grootste dwarsligger.

Als onderdeel van het crisispakket krijgt Huizinga voor de periode 2009-2011 100 miljoen euro extra voor kustbescherming via het opspuiten van zand (zandsuppletie). Voor het aanpakken van vaarwegen, sluizen en binnenhavens komt 75 miljoen euro extra vrij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.