Home

Achtergrond 6251 x bekeken 25 reacties

Tijd voor de vrouwenoverall?

Een overall is een goed en degelijk kledingstuk. Hij is gemaakt voor rechte mannenlijven, maar om ronde vrouwelijke vormen zit hij niet zo lekker.

Een tijdje terug schreef ik al eens een column over boerenwerkkleding. Het kledingstuk bij uitstek is natuurlijk de overall. Gemaakt van stevige stof en verkrijgbaar in blauw, groen en rood. Er zijn exemplaren met ritsen en met knopen, de maten variëren van XXL tot XXXXL. En dat is het dan wel.

De overall is een degelijk, universeel kledingstuk. Iedereen past het. Zelfs een nijpaard kan erin. Maar zit het ook lekker? Voor de meeste mannen wel, want de overall heeft voornamelijk rechttoe rechtaan lijnen. Geen of weinig taille, geen extra heupruimte en al helemaal geen cupmaat.
Los van het draagcomport is er weinig keus in kleur en opdruk. Veel vrouwen willen er ook op hun werk goed uitzien, al ziet verder niemand hen, behalve hun man, de varkens en de koeien en af en toe de dierenarts of de chauffeur van de bulkwagen.

Er is wel een soort vrouwenoverall, de Rosie. Geschikt om paarden in te verzorgen en te tuinieren, staat erbij. Maar ik heb de Rosie nog nooit bij de Welkoop zien liggen. Een vrouwenoverall is nog steeds een zeldzaam iets.
Zou dat niet anders kunnen? Zijn er niet méér overalls te maken met aandacht voor vrouwelijke vormen en smaken? De mannen die ik hierover hoorde, pleitten meteen maar voor afschaffing van de hele overall voor vrouwen. Zij zagen meer in fleurige minirokjes, want het mannenoog wil ook wat.

Ha ha, erg grappig natuurlijk. Maar mijn noodkreet was wel degelijk serieus. Dus, vrouwen, wat zijn uw klachten over de standaardoverall? Wat zou u graag verbeterd willen zien? Stuur mij uw suggesties, wie weet wat het teweeg gaat brengen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Beste Margriet,

  In plaats van dat je je artikelen schrijft over relevante en actuele thema's in de landbouw verschijnen er keer op keer artikelen waarbij het onderwerp werkelijk nergens over gaat.
  Ik stel voor dat je deze artikelen in de Margriet zet of de Libelle.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Mijn twee vrouwelijke medewerkers hoor ik er niet over klagen. Gewoon leuke bedrijfskleding. Ene heeft maatje s, heb ik apart nog gehaalt 70 km verder op.(Voorraad was toevallig op)

 • no-profile-image

  boerinnetje met een dikke kont

  Goed plan Margreet!
  Ook al passen herenoveralls wel, echt lekker zitten doen ze niet. En onze vrouwelijke vormen verdwijnen helemaal in een overall. Dat moeten die mannen toch ook jammer vinden?

 • no-profile-image

  Meid

  Wat een goed idee, mooi getailleerd leuke opdruk. Mooi kleurtje ik zie het al helemaal voor me!
  Hoop dat er binnekort zoiets op de markt komt.
  Succes ermee!

 • no-profile-image

  Boerin

  Goed idee! Het zou wel mooi zijn dat er een overall op de markt komt voor de vrouw. Er is niks mis met een herenoverall, maar nee iets van een taille zou wel erg van nut zijn. Nu blijf ik regelmatig ergens achter zitten omdat de overal te groot is. Maatje kleiner zou je zeggen, tja dan past het weer niet elders. Vrouwen hebben nu eenmaal andere vormen als mannen. Eigenlijk geen overbodige luxe om een vrouwelijke lijn op de markt te brengen. Praktisch en nog mooi ook en misschien trekken dan nog wel meer vrouwen een overall aan....

 • no-profile-image

  kippenboerinnetje

  Margreet, goed plan, want de overals van nu zitten niet echt fijn.
  Succes met het idee.

 • no-profile-image

  marga hoogeboom

  Goed idee, een vrouwenoverall.Wij hebben een bollenbedrijf, met ziekzoeken en planten heb je echt een overall nodig, anders krijg je echt last van je rug, veel te koud zonder overall. Maar...als je naar de wc moet, moet elke keer je jas uit, de mouwen van je overall naar beneden, en later alles weer terug.
  Dat duurt lang (vinden mannen) en je krijgt het alsnog koud, Wie kan er wat handigers bedenken????

 • no-profile-image

  jane

  Goed plan. De overall mag wel wat vrouwelijke trekjes krijgen!
  Een leuke kleur of opdruk is natuurlijk meegenomen, maar een betere pasvorm (taille!) staat op nummer 1. Wat ík vooral ergerlijk vind is dat dat hele ding uit of omlaag moet om naar het toilet te kunnen gaan. Als je een alternatief hebt, wil ik wel proefpersoon zijn. Succes ermee!

 • no-profile-image

  Nelly

  Beste Margreet,al jaren draag ik een deLaval overall (blauw met rode accenten) maat xs waarin ik aan de rugzijde aan de binnenkant op taillehoogte een breed stuk elastiek heb gestikt.NIets geen vormloos model maar mooi getailleerd!

 • no-profile-image

  vrouw van een boer

  Hoi Margreet,
  Ja het wordt echt tijd voor de vrouwen overall! Zoals we nu al wat meer keus in laarzen hebben (dan alleen groen of blauw) zou het ook erg leuk zijn als er een vlotte en vrouwvriendelijke overall op de markt kwam. Boeren en boerinnen hebben een degelijk imago, dat moet natuurlijk zo blijven, maar een vrolijke overall, dat vind toch iedereen leuk? De boerinnen blijven er echt wel even hard om werken! Goed item!

 • no-profile-image

  klaas

  Op het gevaar af voor seksistisch versleten te worden, raad ik Marga en Jane aan eens een bezoek te brengen aan een klederdrachtmuseum. Ga dan eens kijken bij de "dameslingerie"of de herenbroeken

 • no-profile-image

  Biek Schel

  Ik heb geen moeite met mijn overal. Oké, hij is altijd blauw. Maar de koeien vinden hem toch het leukste als hij helemaal vuil is, het maakt hen echt niet uit wat voor kleur of print hij heeft. Ik moet er zelf in ieder geval niet aan denken om in een overal met bloemetjes of hartjes erop te moeten lopen.
  Bovendien heeft mijn merkloze blauwe overal wel een elastiek in de taille en is hij helemaal niet zo stijf van stof. Ik vind hem zelf wel lekker zitten en helemaal niet erg om mijn overal te moeten dragen.
  Zover ik weet is mijn overal ook geen specifieke damesoveral, maar hij zou het wel kunnen zijn. Ik zal proberen toch achter het merk te komen !
  Maar in ieder geval, printjes hoeft voor mij niet. De overallen zijn nu makkelijk te wassen, met meerdere kleurtjes krijg je alleen maar weer problemen.

 • no-profile-image

  riet

  Hallo Margreet, ik draag ook altijd overalls, maar het grootste probleem is bij de overalls: stel dat je als vrouw vreselijk nodig naar het toilet moet, dan moet je eerst heel wat uitpellen... laten ze daar achterop de rug es een soort van rits overdwars of zo voor uitvinden? Hadden ze vroeger ook met de zgn. pyjama's voor meisjes die ze (dacht ik) babydolls noemden, heeeeeeeeeeel handig!

 • no-profile-image

  ZZPer Caatje

  Heb zelf blauwe overalls aan. En trek dan het elastiek wat in de rug zit strak aan. Dan zitten ze wel goed. Kleine maten zijn wel te vinden maar niet iedere winkel heeft ze.

  Een tijdje terug hadden ze bij welkoop kinder overalls met op de zakken stof van een boerenzakdoek genaaid. die vond ik echt heel leuk. Maar in een kinder overall pas ik dan weer net niet meer.

  En mensen die dit een onzin onderwerp vinden. Hebben niet alle reacties van de vrouwen gelezen. Want daaruit is op te maken dat dit onderwerp wel leeft onder de doelgroep!

 • no-profile-image

  Conny

  Hoi Margreet, jij bent toch ook op de ik ben boerin-dag van Martine Kruider geweest? Daar had een student al voorbeelden gemaakt voor eventuele vrouwelijke exemplaren van een overall.
  Wat vond je daarvan dan? Ikzelf ben erg tevreden met mijn gewone praktische simpele blauwe overall.

 • no-profile-image

  fryske boerin

  IK heb een mooie rooie ralley-overall, met idd ook een elastiek achterin. Dus wel taille. En de stieren hebben er absoluut geen moeite mee. En als ik heeel nodig naar de wc moet , begin ik bij de schuurdeur al te pellen!

 • no-profile-image

  mathilde

  Beste Magreet,
  ik heb zelf roze overall. dat vind ik veruit de mooiste van de hele boerderij. Ook ik vind dat de overall veels te mannelijk is. De kleur heb ik al aangepast, maar de vorm nog niet. Zijn er nou echt geen mensen die een fatsoenlijke vrouwenoverall kunnen ontwerpen?
  Groet, Mathilde

 • no-profile-image

  Gerrie van oosterom

  Hallo Margreet
  Ik wilde even laten te weten dat de firma havep in het verleden dames overalls heeft gemaakt met ritssluiting en figuurnaden voor de borstruimte. Deze werden verkocht in de welkoopwinkel of de wolfederatie. Ik heb ze zelf ook gehad en bevielen goed omdat er ruimte was voor vrouwelijke vormen.
  Ik vind het jammer dat ze niet meer te koop zijn . Want de pasvorm was juist goed voor de iets grotere maten.
  Een boerin uit het groene hart.

 • no-profile-image

  Edith Kwaspen / HaVeP Workwear/Protective wear

  Met veel plezier volg ik de blog over de damesoveralls. Ik wil graag aan Gerrie van Oosterom laten weten dat HaVeP de bedoelde damesoverall aan het restylen is en zeer binnenkort weer verkrijgbaar is. Dus goed nieuws! HaVeP heeft onlangs ook een speciale melkersoverall ontwikkeld die al in Nederland verkrijgbaar is. In het blad roept Margreet Wellink op voor het doen van suggesties. Ik wil graag de uitdaging aangaan met Boerderij, om juist voor alle dames in de land- en tuinbouw te laten zien dat er wel degelijk hele modieuze en goed passende dameswerkkleding verkrijgbaar is. Misschien een leuk item voor in het blad? Modeshow met damesmodellen? Ik hoor graag als ik hierin iets kan betekenen. Fijn paasweekend allemaal.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wat dacht je van een te grote de laval overall? Binnenin zitten knopen om te kunnen versmallen, waardoor de rest vast ook wel goed kan zitten. Eventueel de rits niet helemaal tot bovenaan dicht doen. Is een voor mannen gemaakt overall toch mogelijk voor vrouwen te gebruiken dacht ik zo.

 • no-profile-image

  Gea

  Ik vind het zeker een leuk idee om voor vrouwen een overall te bedenken. We hebben toch ook al de laarzen met bloemetje etc.? Ik vind niet dat je per definitie er als "boerin" niet leuk bij mag lopen. Nu heb ik een site gevonden waar je een vrouwenoverall kunt kopen. Ik vind het hem zelf erg aan de prijzige kant, maar zij komen wel in de buurt van wat ik leuk zou vinden!
  http://www.rianneff.com

 • no-profile-image

  Hanneke Pol

  Er zijn damesoveralls te verkrijgen in zwart, roze en lichtblauw in de maten S, M en XL. Ze kosten 45 euro. Het merk is Stoer en Sterk.

 • no-profile-image

  Hanneke Pol

  Je kunt de goedkopere damesoveralls vinden op http://www.stoerensterk.nl

 • Louiseworkwear

 • MichelleR

  Hallo Dames,

  Women's Workwear bied mooie overalls voor vrouwen. Kijk eens op www.womensworkwear.nl.

  Groeten,
  Michelle
Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.