Home

Achtergrond 272 x bekeken 10 reacties

Te zot voor woorden

Soms zijn parallelen vreselijk onverwacht. Toch is de roep om cameratoezicht bij de slacht van varkens wel degelijk nauw verwant aan het idee dierenactivisten een verklaring van goed gedrag te laten tekenen.

Want beide maatregelen zijn te zot voor woorden. Zij suggereren dat iemand schuldig is tenzij het tegendeel wordt bewezen. Zoals het manifest van minister Ter Horst tegen extreem dierenactivisme om die reden niet deugt, gaat het ook niet aan slachterijen – bij naam Vion – te veroordelen als zij geen camera plaatsen. Varkens in Nood stelt openlijk die verhulde vraag: waarom wil Vion het belangrijkste onderdeel van de slacht niet openbaar maken? De suggestie in die zin is evident: Vion heeft wat (leed) te verbergen.

Onafhankelijke dierenartsen controleren al de kwaliteit van de bedwelming en constateren geen afwijkingen. Er wordt dus politiek gemaakt van een probleem dat niet bestaat. Verburg meldt ten overvloede dat cameratoezicht niet effectiever is dan de huidige methode. Voor sommige politici is dat niet genoeg en moet landbouwminister Gerda Verburg hun met een rapport van de universiteit (ASG) zien te overtuigen. Het ware beter als zij eens poolshoogte namen – Vion wil hen vast wel rondleiden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans baaij

  Intreseert mij allemaal niets, ik ga net zo lang door totdat alle boeren weg zijn uit Nederland

 • no-profile-image

  ...

  Ik stel voor dat alle dieractivisten verplicht een camera bij zich dragen zodat de misstanden die zij plegen inzichtelijk worden gemaakt. Wat betreft het camera toezicht in slachterijen vind ik ver gezocht de dierenartsen daar doen goed werk en zijn heus niet partijdig. Zelf heb ik al meerde keren een excursie gehad in een slachterij en kan niet anders dan deze conclusie treken dat het allemaal soepel verloopt als deze dieren de slachtlijn ingaan. Dat deze daar weinig tot niets van merken.... Hans totziens op je eerste filmpje bij je volgende demonstratie.

 • no-profile-image

  Boer

  @Hans Baaij 17:19. Als alle boeren weg zijn uit nederland zul jij idd niets van merken. De soya voor jouw vegetarische dieet komt immers uit zuid Amerika.

 • no-profile-image

  demo

  Hansje Baaij weet jij dat de boeren in Nederland de laatste 40 jaar voor zo,n slordige 1000 miljart overschot, gezorgt hebben op de handelsbalans ??? is iets om over na te denken . Ik weet dat jullie soort dit niet belangrijk vinden maar als honger om de hoek komt kijken wil een mens nog wel eens veranderen.

 • no-profile-image

  Boerinne

  Jongeheer Hans, waarom wil jij in godesnaam boeren het land uit hebben, wat hebben deze hardwerkende, en dondershard ploegende mensen jou ooit misdaan? Wat betreft het onderwerp; waarom zouden dierenartsen inderdaad partijdig zijn? Deze mensen hebben hier geen baat bij, het beest is immers toch al dood. Camera's plaatsen is dus een verspilling van geld; zeer waarschijnlijk óns belastinggeld.

 • no-profile-image

  boerin uit

  Is inderdaad een simpele oplossing Hans, maar jij hebt al zoveel kapot gemaakt voor de boerengezinnen en de varkenssector, dat ze gewoon niets meer willen doen, puur omdat weer eens wat roept. Nee, je heb veel bereikt.......

 • no-profile-image

  TEGEN

  "Dat zeg ik..." ofwel ZEI ik toch:

  Artikel
  'Camera’s bij bedwelmen varkens niet nodig' 18 maart 2009

  Zie mijn reactie 19 mrt 2009 14:08
  "Waarom wil VION en Verburg het belangrijkste onderdeel van de slacht niet inzichtelijk maken? Wie het weet, mag het zeggen." Nederland wordt steeds meer een politiestaat waar iedereen voor crimineel doorgaat totdat het tegendeel is bewezen. Dat is een heel verkeerde ontwikkeling, juist daarom is het goed hier TEGEN te zijn. Niet meer controles, meer procedures, meer kosten, nog meer controles; en waarvoor? Voor een vals gevoel van veiligheid, een wassen neus, want de werkwijze blijft net zoals ie al was. Er wordt al gecontroleerd door dierenartsen, die ontdekken nooit misstanden. Daarnaast willen deze organisaties zoals vermoedelijk Varkens in Nood ook, zelf niet het welbekende manifest ondertekenen maar ze eisen wel dat anderen "preventief" onzinnige maatregelen nemen.

  Prima stuk! Je kunt het niet vaak genoeg herhalen.

 • no-profile-image

  Hans Baaij

  De vraag is: hoe kunnen onafhankelijke dierenartsen het bedwelmingsproces controleren als ze het proces niet kunnen zien? Kun je aan een karkas zien of het dier enrstige ademnood heeft gehad? Niet eenvoudig. Waarom dan niet eenvoudig een paar cameraatjes opgehangen. Heel simpel. De grootste slachtexpert van de US, Temple Grandin, is het eens.
  En niet om deze eenvoudige oplossing heen draaien en vergelijkingen maken met dierenextremisme. Heeft er niets mee te maken.

 • no-profile-image

  Manus van alles

  Vaak heb ik de verdoving met CO2 gezien en het is een perfect werkend
  systeem.Als de varkens verdoofd weer
  zichtbaar wordenwijst er totaal niets op dat er een ademnood geweest is;de varkens liggen keurig naast elkaar en zijn in een diepe slaap.

 • no-profile-image

  boer

  Ik stel voor dat Hansje zelf maar eens een rondje maakt, wat een zeurpiet. Het is te zot voor woorden dat hij aan onpartijdige diereartsen twijfelt. En als je serieus genomen wil worden, kom dan aub met actuele informatie en niet met 10 jaar oude beelden uit de oostblok. Het wordt tijd dat deze leugenaars en bedriegers eens aangepakt worden. Wilders mag niet stelligmatig moslims uitschelden, hiervoor komt hij voor het gerecht. De plaats waar Hans met zijn terroristen ook voor dient te komen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.