Home

Achtergrond 187 x bekeken

Tandartsen moeten ook concurreren

Tandartsen moeten experimenteren met het zelf bepalen van hun prijs.

Doel is dat de klant beter kan beoordelen welke kwaliteit een tandarts biedt en welke prijs hij of zij daarvoor in rekening brengt.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daartoe vandaag geadviseerd. De organisatie bepleit dat het experiment ingaat in 2011 en vijf jaar duurt.

De minister van Volksgezondheid Ab Klink beraadt zich op het voorstel, net als het parlement. De verwachting is dat het advies wordt overgenomen.

De overheid wil meer concurrentie invoeren in de zorg, zodat artsen en bijoorbeeld tandartsen worden aangemoedigd goede kwaliteit te leveren voor een goede prijs. Op die manier kunnen de premies die burgers moeten betalen voor ziektekosten, zo laag mogelijk worden gehouden. Eerder hebben fysiotherapeuten al te maken gekregen met vrije prijsvorming.

De Consumentenbond is blij met de proef. Maar als de tandartsen het experiment gaan gebruiken om hun prijzen plotseling op te drijven, moet de NZa snel ingrijpen, waarschuwt de bond. De Consumentenbond doet verder de suggestie dat tandartsen op hun rekeningen hun officiële registratienummer zetten, zodat de klant kan zien dat hij of zij met een echte, officieel opgeleide tandarts te maken heeft.
De laatste tijd duiken berichten op dat steeds meer neptandartsen zich in Nederland vestigen. Volgens de Consumentenbond kan deze 'cowboytandartsen' op deze manier de pas worden afgesneden.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde staat in principe positief tegenover het advies van de NZa. De tandartsen hopen de komende maanden de plannen samen met de NZa verder uit te werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.