Home

Achtergrond 161 x bekeken 1 reactie

Solide cijfers verwacht van Rabobank

Rabobank presenteert morgen de resultaten over 2008. In deze zeer moeilijke tijden voor banken zal de coöperatieve bank naar verwachting solide cijfers overleggen.

Tot nu toe heeft Rabobank de economische malaise goed weten te weerstaan. Dat Rabobank 2008 met winst heeft afgesloten, valt af te leiden uit een persbericht van begin dit jaar. Toen liet de bank weten te rekenen op een ”gematigde” groei van de nettowinst ten opzichte van 2007. In dat jaar hield Rabobank onder de streep 2,7 miljard euro over.

”Als het Rabobank gelukt is om winstgroei te realiseren, dan vind ik dat heel knap. Want met name het vierde kwartaal van vorig jaar was dramatisch voor banken wereldwijd”, stelde analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen woensdag.
De eerste helft van 2008 was in elk geval veelbelovend. In deze periode boekte Rabobank een resultaat van 1,5 miljard euro, de hoogste halfjaarwinst in de geschiedenis van het concern. Verder zag Rabobank het toevertrouwde spaargeld met 3 procent stijgen tot 104 miljard euro.

”Ik verwacht een forse instroom van spaargeld in het tweede halfjaar”, zei Beijsens. ”Want in oktober en november was er veel onrust bij spaarders. Het is bekend dat mensen toen massaal naar Rabobank zijn gelopen.” Rabobank heeft al laten weten dat vorig jaar bij lokale banken 20 procent extra spaargeld is binnengestroomd.

Toch kreeg ook Rabobank in de eerste zes maanden enkele tegenvallers te verwerken. De effecten van de kredietcrisis drukten de nettowinst met 529 miljoen euro. Verder werden beleggingen van Rabobank 788 miljoen euro minder waard. Dat ging ten laste van het eigen vermogen, dat desondanks licht groeide ten opzichte van een jaar eerder tot 32 miljard euro.

De coöperatieve bedrijfsstructuur heeft in deze zware economische tijden in het voordeel gewerkt van Rabobank , vindt analist Beijsens. ”De winst wordt gewoon in het bedrijf gehouden. Daardoor is er sprake van een veiligere situatie omdat er genoeg kapitaal aanwezig is.”

Als aandeelhouders van een beursgenoteerde bank het voor het zeggen hebben, heeft het aanhouden van genoeg kapitaal niet de hoogste prioriteit. Beijsens: ”Zulke banken houden dan een minimum aan kapitaal vast. Aandeelhouders streven namelijk naar winstmaximalisatie.”

Het niet aan de beurs genoteerd staan, betekent ook minder speculatie. Een vallende beurskoers kan volgens de analist leiden tot ”gekraai en geschreeuw”. Deze onrust is Rabobank bespaard gebleven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    martien

    als je de toeslagen alsmaar laat stijgen en de rentes nog steeds verhoogd, dan zullen ze wel blijvenbestaan bij de rabo.
    volgens mij hebben ze de spaarders binnen gehaald met mooie rentes, en moeten die gene die lenen er nu voor bloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.