Home

Achtergrond 181 x bekeken

Slechte week voor producenten van voedingsmiddelen

In het begin van de week stegen de prijzen voor grondstoffen als mais en soja op de termijnmarkt in Chicago, om later weer wat te zakken.

Het toonaangevende adviesbedrijf Doane maakte bekend een 7 procent lagere opbrengst van mais en soja te verwachten. De aandelen van producenten van voedingsmiddelen, zoals Unilever en Kellogg, zakten tussen de 3 en 5 procent. Ook het economisch pessimisme in de VS is daar debet aan.

Bunge en ADM, beiden handelaren in en verwerkers van grondstoffen, zagen de koers juist stijgen met respectievelijk 6,8 en 3,9 procent. Het verschil kan mogelijk worden verklaard uit het feit dat ADM meer ethanol produceert uit mais. Op jaarbasis staan bedrijven nog wel in de min doordat de prijzen voor grondstoffen een stuk lager liggen dan een jaar geleden.

Ook andere aan boeren toeleverende bedrijven wonnen deze week aan aandeelhouderswaarde, met als uitzondering de Noorse kunstmestproducent Yara, die ernstig lijdt onder een teruglopende vraag naar chemische producten vanuit de zware industrie. Case New Holland (CNH) won op weekbasis 24,3 procent. Merrill Lynch verklaarde in een rapport dat de vraag naar machines in de VS beter dan verwacht standhoudt.

Maandag verloor het aandeel Smithfield Foods uit vrees voor hoge voerkosten 5,5 procent. Een dag later steeg de koers scherp, wat bewijst dat vrijwel niemand goed wist wat voor jaarcijfers het vleesconcern uit Virginia vandaag zou bekendmaken. De 14 procent in de min, op weekbasis, staat hoe dan ook in schril contrast met Tyson Foods. JP Morgan Chase verleende het concern een kredietruimte van 1 miljard dollar. Hoewel hierover honderden miljoenen rente moet worden betaald, geeft het Tyson volgens analisten aanzienlijk meer lucht. Daar komt bij dat de verwachting voor kippenvleesprijzen is verbeterd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.