Home

Achtergrond 305 x bekeken

Shell laat windenergie varen

Oliemaatschappij Shell zal voorlopig niet of nauwelijks meer investeren in alternatieve bronnen als wind-, zonne- en waterstofenergie.

De kosten wegen simpelweg niet op tegen de baten. Dat heeft bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer vandaag gezegd in een toelichting op de te varen koers in de komende jaren.

Shell trekt zich niet helemaal terug uit de zogeheten 'Arenewables'. Die zijn immers hard nodig om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen. "De makkelijk te winnen hoeveelheden olie zijn ontoereikend'', aldus Van der Veer.

Het olieconcern zal zich op het alternatieve vlak richten op biobrandstoffen en de opslag van kooldioxidegas CO2. De keuze voor biobrandstoffen is volgens de topman logisch. "Het ligt dicht bij de kernactiviteiten van ons bedrijf, we zijn er goed in en we zijn er groot in.''

De opslag van CO2 is wellicht meer een plicht dan een keuze. "Het zou een vereiste kunnen zijn bij onze milieu-aanvragen voor de Canadese teerzanden en het grote Gorgon-gasproject voor de Australische westkust'', aldus hoofd van de gasdivisie Linda Cook.

Een ander 'alternatief' dat Shell overweegt, is kernenergie. Daarbij gaat het volgens Van der Veer vooralsnog om ideeën voor de lange termijn. "Het zal er waarschijnlijk van komen, maar we hebben nu geen plannen. We hebben onze handen vol aan de lopende projecten", 'zei Van der Veer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.