Home

Achtergrond 211 x bekeken

Rijk houdt rekening met schade voor boeren door verzilting

De rijksoverheid houdt rekening met een schadevergoeding voor boeren, die zijn gedupeerd door verzilting.

Dat antwoordt staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa (waterstaat) op Kamervragen over het Nationaal Waterplan. In hoeverre schade optreedt, is nog onduidelijk, aldus de staatsscretaris. De gevolgen van een zout Volkerrak-Zoommeer worden momenteel onderzocht. Vóór 1 juli moet een advies klaar zijn voor de zoetwatervoorziening in omliggende gebieden.

Huzinga beklemtoont dat pas wordt verzilt als er alternatieven zijn voor de zoetwatervoorziening. Die kunnen liggen in de aanvoer van elders, bijvoorbeeld het IJsselmeer, maar ook in een lager watergebruik.

Het kabinet laat onderzoek uitvoeren naar een peilverhoging van het IJsselmeer. Dat is naar verwachting in de tweede helft van 2010 klaar. De Deltacommissie onder leiding van oud-landbouwminister Cees Veerman bepleitte eerder een peilverhoging met anderhalve meter.

Het koppelen van taken op het vlak van waterbeheer aan de landbouw ('blauwe diensten') gaat niet gepaard met verlies van landbouwareaal, stelt Huizinga. De (vrijwillige) diensten kunnen goed gecombineerd worden met landbouw, meent ze.

Een vierde verdieping van de Westerschelde is niet aan de orde, antwoordt de staatssecretaris, maar in de toekomst eventueel wel bespreekbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.