Home

Achtergrond 178 x bekeken

Rekenkamer: overheid krikt dividend op met energietarief

De opbouw van de tarieven voor het beheer van het gas- en elektriciteitsnet is niet overzichtelijk. Overheden lijken bij de bepaling van de tarieven andere (politieke) motieven, zoals een zo hoog mogelijk dividend, flink te laten meewegen.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Tariefregulering energienetbeheer, dat vanmiddag is gepresenteerd. De regulering heeft als doel afnemers te beschermen tegen de monopolistische netbeheerders en efficiency te bevorderen.

Cruciaal voor de tarieven is de waardebepaling van de netten, vooral vanwege de afschrijvingskosten. "Wij hebben de indruk dat andere belangen hebben meegespeeld, met name voldoende rendement om dividend te kunnen uitkeren", zegt collegelid Gijs de Vries van de Rekenkamer. Het rijk en de regionale overheden zijn de belangrijkste aandeelhouders in de netbeheerbedrijven.

Investeringsruimte

De waarde van het landelijk gasnet is in 2006 door de minister van Financiën vastgesteld. Daarbij heeft volgens De Vries een politiek motief meegespeeld: het hebben van genoeg investeringsruimte om de Nederlandse positie op de internationale gasmarkt te versterken.

Volgens De Vries zijn deze belangen legitiem, maar worden ze onvoldoende verduidelijkt. "De minister [van EZ] moet haar keuzes beargumenteren." De Rekenkamer adviseert de minister alsnog een heldere sturingsvisie te ontwikkelen en de waardering van de netten te herzien.

Het rapport is geschreven op verzoek van de Kamer. Aanleiding was een brief van zes afnemersorganisaties, die stelden dat huishoudens en bedrijven tot 2010 zo’n 1 miljard euro te veel betalen voor transport van gas en stroom.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.