Home

Achtergrond 702 x bekeken

Regen belemmert buxusoogst niet

Bij buxuskweker Henk van Kraats in Buren (Gelderland) worden de buxusplanten ondanks het slechte weer gewoon geoogst.

Het werk wordt gedaan door zes Polen. Ze oogsten 3 hectare. De buxusplanten hebben vijf jaar in de volle grond gestaan. Nu moeten ze nog een paar weken op de pot in een kas aantrekken, totdat er weer voldoende groen, jong blad aanzit. Daarna zijn ze bestemd voor de export. Foto William Hoogteyling

Cursisten van Karpos Kenniscentrum uit Roermond bekijken de kraamafdelingen van Praktijkcentrum Sterksel. De rondleiding op het praktijkcentrum was de afsluiting van een cursus gezondheidszorg voor varkens die het kenniscentrum de afgelopen maanden heeft verzorgd. De cursisten kregen in totaal vijf dagdelen verschillende onderwerpen over varkensgezondheidszorg voorgeschoteld. Karpos richt zich met deze cursus op medewerkers en bedrijfsleiders in de varkenshouderij die hun kennis willen verdiepen. Foto Bert Jansen

Loonbedrijf Brak uit het Friese Aldeboarn beschikt over een opvallende pompwagen voor het bemesten van land met het sleepslangsys­teem. Vanwege het regenachtige weer van de laatste dagen schakelen veehouders nog steeds de sleepslang in. Hier bedienen Harm Scholte (rechts) en Marcel Rinsma de pompwagen. Drie tanks van elk 3 kuub en een aantal pompen zorgen ervoor dat de mest door de slangen naar de mestinjecteur op het land wordt gebracht. De twee watertanks bovenop worden met slootwater gevuld, dat wordt gebruikt om de mest te verdunnen. Ook wordt het water gebruikt om de slangen schoon te spoelen. Foto Alex de Haan

Akkerbouwers Sake en zoon Klaas Schuiling uit het Noord-Friese Marrum zetten een kuubskist pootaardappelen van het ras Innovator klaar om te sorteren. "Ze zijn in de herfst al gesorteerd", vertelt Sake Schuiling. "Dat doen we na de bewaring altijd nog een keer over. Deze poters zijn voor eigen gebruik. Ze zien er goed uit. Van buiten, dan. Of ze van binnen ook goed zijn, zie je pas in het veld." Tussen half april en half mei poten de heren Schuiling altijd hun uitgangsmateriaal. Foto Alex de Haan

Karin en Sjaak van Veen tussen de bloemen. Stralend genieten de kaasmakers na van de grote dag waarop de winnaars bekend werden gemaakt van Agrarisch Ondernemer 2009. Foto Henk Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.