Home

Achtergrond 150 x bekeken

Rechtbank verlost man van onterechte tbs

Een 65-jarige man uit Tilburg heeft vijftien jaar onterecht vastgezeten in de Pompekliniek in Nijmegen.

De rechtbank in Breda heeft vandaag ingestemd met het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om de tbs van de man niet te verlengen.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) is onlangs vast komen te staan dat B.N. geen psychische stoornis heeft, ook niet toen hij vijftien jaar geleden werd veroordeeld.

Het oordeel van de rechtbank in Breda houdt in dat de man al die tijd ten onrechte heeft vastgezeten, aldus advocaat Joe de Goeij die N. bijstaat.
De man van Marokaanse afkomst wilde lange tijd niet aan een onderzoek meewerken omdat hij geen vertrouwen had in de reguliere psychologen. Die zouden onvoldoende rekening houden met zijn culturele achtergrond. In 2007 spande hij met succes een kort geding aan om te bereiken dat hij door een transculturele psychiater onderzocht zou worden.

In 1994 werd N. veroordeeld tot een jaar cel voor poging tot doodslag op zijn vrouw. Hij sloeg haar destijds met een bijl op het hoofd. Op advies van psychologen en psychiaters legde de rechter de man toen ook tbs met dwangverpleging op. De man komt vrijdag nog op vrije voeten, aldus zijn raadsman.

Het ministerie van Justitie gaat het vonnis bestuderen, zei een woordvoerder in een reactie. Staatssecretaris Nebahat Albayrak zal binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer ingaan op de kwestie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.