Home

Achtergrond 183 x bekeken

Provincie Friesland eist duidelijkheid LNV over biovergisters

De provincie Friesland eist van het ministerie van LNV duidelijkheid over wat vergist mag worden in biovergisters.

Volgens de provincie zorgt de huidige onduidelijkheid ervoor dat eigenaren vaak wordt verboden de reststoffen op het land uit te rijden. Wat betreft de Friezen wordt de lijst uitgebreid.

De Algemene Inspectie Dienst (AID) dwingt volgens de provincie door onduidelijkheid, en niet omdat vaststaat dat de regelgeving het niet toestaat, boeren reststromen van biovergisters af te voeren. Een kostbare situatie, aldus gedeputeerde Piet Adema.

"Deze actie is natuurlijk de wereld op zijn kop. Enerzijds zetten we in op duurzame ontwikkeling, waar deze vergisters een mooi voorbeeld van zijn, aan de andere kant maken we het gebruik nodeloos ingewikkeld."

Als voorbeeld noemt Adema appels, die van de AID in hun volledigheid in de vergister mogen, terwijl het vergisten van schillen niet mag. "Dezelfde 'onlogica' gaat ook op voor tarwe. Dat mag vergist worden, maar tarwestrooisel weer niet."

Adema stelt in een brief aan minister Verburg dan ook dat het aantal producten op de 'positieve lijst' moet worden uitgebreid. Afstemming met buurlanden is volgens hem eveneens belangrijk. "In de ons omliggende landen mag veel meer vergist worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.