Home

Achtergrond 275 x bekeken 5 reacties

Project voor niet-kerende grondbewerking krijgt geld

Het ministerie van landbouw steekt geld in een demonstratieproject over niet-kerende grondbewerking.

Het project is aangevraagd door biologisch akkerbouwer Joost van Strien in de Noordoostpolder. Het geld is afkomstig uit het fonds voor Demonstratieprojecten Biologische Landbouw. Daarin wordt de werkwijze van biologische boeren getoond aan gangbare ondernemers zodat ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Er wordt een platform op internet ingericht waar informatie wordt uitgewisseld over het stoppen met ploegen. Ook komen er demonstraties. Verder worden waarnemingen gedaan op demonstratiebedrijven.

Vorig jaar zijn tien projecten aangemeld. Drie projecten krijgen subsidie van het ministerie, meldt de biologische website Biofoon. "Hier is 337.692 euro subsidie voor gegeven, waarvan de helft afkomstig is van de EU."

Naast het project voor niet-kerende grondbewerking geeft het ministerie ook geld aan een project voor biologisch kleinfruit en een ketenproject in Zeeland voor aardappelen, groenten en fruit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wil je dat de opbrengst afneemt? Ploegen maar. Vroeger was dat al een feit, nu met de mestwet kom je er wel achter dat je met ploegen je bovenlaag verarm en de onkruiden de kans geeft om tot ontwikkeling te komen.

 • no-profile-image

  h. kremer

  Met verbazing lees ik dit bericht. LNV geeft een hoop geld uit aan iets wat in mijn ogen niets met het milieu te maken heeft. Geef het geld uit om belangrijkere misstanden in het landbouwbeleid op te lossen. Waarom moet de ploeg in de ban?
  Zijn onze voorouders idioot geweest? Vervuilt de ploeg het milieu?
  In zuid-limburg willen de overheden de ploeg in de ban doen vanwege erosieproblematiek. Praktijk wijst uit dat op sommige percelen dit werkt maar veelal de erosie toch ontstaat zoals op gangbare percelen door zaai- en spuitsporen. Milieuvriendelijk? Nee: onkruid- en ziektedruk neemt toe. Uitstoot lachgas neemt toe. Gezond? Nee, de kans dat mycotoxinen in onze voedselketen komen neemt toe.
  Duurzaam? nee: veel akkerbouwers die vanaf het eerste uur hiermee bezig zijn gaan na verloop van jaren (vaak al na 7-8 jaar) over op gangbaar omdat onkruid en ziektedruk toenemen. Ik heb regelmatig een perceel geploegd wat enkele jaren NKG (niet kerend) is bewerkt. Je weet niet wat je overkomt en denkt dat je trekker het vermogen kwijt is (als je al met de ploeg de grond inkomt).
  Hier in zuid-limburg wordt de ondernemersvrijheid en het vakmanschap van de landbouw ondermeind door deze absurde materie.
  Laat iedereen een eigen keuze maken wat voor hem het beste is.

 • no-profile-image

  Zandboer

  even corrigeren
  lachgas neemt wel behoorlijk toe met ploegen, dat stukje van het verhaal klopt dus niet.

 • no-profile-image

  Leen

  Ik ga een proefproject starten waar de bioboeren kunnen zien hoe je anno 2009 duurzaam en met oog voor arbeidsomstandigheden, efficiente, duurzame landbouw bedrijft zonder de consument en de bestuurlijke elite een rad voor ogen te draaien. Kom ik nu ook in aanmerking voor subsidie?

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Vroeger met een paard en een 1 schaar ploegje ging men niet zo diep.
  Tegenwoordig staat er een trekker voor met honderden pk's en ploegt men gewoon veels te diep.
  Want dan ligt het er zo mooi bij.....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.