Home

Achtergrond 859 x bekeken 6 reacties

Prijs bestrijdingsmiddelen stijgt

De prijzen van gewasbeschermingsmiddelen gaan dit voorjaar omhoog.

Vooral schimmelsbestrijders op basis van maneb en mancozeb zijn fors duurder. Oorzaak zijn de hogere grondstofprijzen voor onder meer mangaan, een belangrijk bestanddeel van maneb.

Over de gehele linie is sprake van een prijsstijging van ongeveer 5 procent, zeggen handelaren. Maar middelen die zijn gebaseerd op maneb en mancozeb zijn tussen de 10 en 20 procent in prijs omhoog gegaan, vooral door de toegenomen vraag en hogere grondstoffenprijzen.

Internationaal is sprake van een groeiend areaal waarop bestrijdingsmiddelen worden toegepast, aldus een woordvoerder van Bayer Crop Science in Nederland. "De prijsstijgingen in Nederland waren de afgelopen jaren minder sterk dan de inflatie. Nu hebbben we te maken met een prijsstijging van rond de 5 procent."

Mangaan

Een voorbeeld van een duurdere grondstof is mangaan, een belangrijk bestanddeel in de schimmelbestrijders maneb en mancozeb. Mangaan werd het afgelopen jaar fors duurder op de wereldmarkt. Afhankelijk van de kwaliteit en het soort mangaanverbinding, werden vorig jaar prijsstijgingen genoteerd van meer dan 30 procent, blijkt uit een analyse van de Amerikaanse overheid van begin januari. De toenemende vraag vanuit China en India is de oorzaak van de prijsstijging, aldus de analyse.

Bestrijdingsmiddelen hebben een lange productietijd vanwege het ingewikkelde procédé. De productie van de middelen die nu op de markt komen, had plaats in een tijd dat de grondstoffen- en energieprijzen hoog waren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m van beek

  pure kolder alweer een verhoging die tegen de algemene tendens in gaat.
  Wie kan in zulke tijden zoiets verantwoorden,hetblijkt maar weer dat de bestrijdingsfabrikanten een pure monopolie positie hebben verworven

 • no-profile-image

  Spongebob

  Tijd voor biobestrijdingsmiddelen?

 • no-profile-image

  JHAGM Sneuf van Toetellaere

  Natuurlijk gaat die prijs omhoog:
  de omzet loopt droog.
  Dus het beetje dat je verkoopt
  wordt onder mangaanstijging gedoopt
  maar ik vind dat Bayer loog.

 • no-profile-image

  p.geers

  zie hier de mangaanprijs
  http://www.trabob.com/prices/manganese.html?lang=nl


  en oordeel zelf

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Gelukkig kunnen we deze gestegen kosten gewoon doorberekenen.

 • no-profile-image

  graanboer

  Wat een onzin, een lange productie tijd !?!? gewoon een reden verzinnen om een prijsverhoging toch te verantwoorden. Machtsmisbruik heet dat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.