Home

Achtergrond 282 x bekeken 1 reactie

Pleidooi voor Europese aanpak aardappelmarkt

De aardappelverwerkende industrie vindt dat een versterking van de aardappelmarkt op Noordwest-Europees niveau moet plaatsvinden.

De handel staat in beginsel positief tegenover de Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA). LTO, NAV en VTA hebben deze week aangegeven SPA te willen oprichten. De stichting gaat meer transacties melden, biedprijzen publiceren en storende partijen aardappelen uit de markt halen. De handel heeft de mogelijkheid een rol te spelen in de activiteiten van SPA, vindt voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). "Elke handelaar kan aardappelen via SPA betrekken. Dat biedt kansen. Daarom sta ik hier in beginsel positief tegenover."

Het uit de markt nemen van storende partijen aardappelen door SPA, kan de prijs opdrijven. Van Arendonk: "Een klein percentage te veel aardappelen boven de markt of partijen van mindere kwaliteit hebben een prijsdrukkend effect. De activiteiten van SPA kan de onderkant van de markt wat ondersteunen. Het is wel van groot belang, als SPA van de grond komt, dat het initiatief navolging krijgt in de rest van Noordwest-Europa."

Marktransparantie

Dit wordt onderstreept door de aardappelverwerkende industrie. Nederland mag niet in een nadelige concurrentiepositie komen ten opzichte van omringende landen, zegt Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato. "Ik heb geen moeite met initiatieven op Europees niveau. Als dat leidt tot hogere prijzen is dat prima. Lage prijzen leiden in de hele keten tot minimale marges."

SPA wil ook de markttransparantie verbeteren. Zelhorst: "Wij melden al onze transacties op dagprijzen. De markt is daardoor al redelijk transparant." Han van der Hoek, directeur Grondstoffen bij verwerker McCain, beaamt dit. "De gegevens die de beurscommissies krijgen geven zicht op de zaken die zijn gedaan. Wij leveren zo onze bijdrage aan het transparant maken van de markt." Ook Van den Hoek pleit voor een Europese aanpak. "Er is een level playing field nodig."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Erwin

    Marktwerking wordt bij deze al weer de kop ingedrukt door de LTO. Je zou toch denken dat de akkerbouw inmiddels aan schommelingen in de markt gewent zou zijn..

Of registreer je om te kunnen reageren.