Home

Achtergrond 199 x bekeken

'Plan overgewicht vrijblijvend'

De overheid moet fabrikanten van levensmiddelen kunnen verbieden reclame te maken voor ongezonde producten gericht op kinderen tot 12 jaar.

Dat stelt de Consumentenbond. De organisatie noemt het plan voor de bestrijding van overgewicht, dat de regering gisteren presenteerde, op dat gebied veel te vrijblijvend. In de nota roept het kabinet de fabrikanten nogmaals op snoepreclames niet meer te richten op kinderen onder de 12. De regering gaat ervan uit dat de branche dat zelf regelt. "De ministers Klink en Rouvoet stellen in de 'Nota Overgewicht' dat zelfregulering haalbaar is, maar de Consumentenbond denkt daar na jaren onderhandelen anders over'', zo stelt de organisatie. "Of de bedrijven moeten overstag, óf er moet alsnog een wettelijk verbod komen op reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen tot twaalf jaar.''

De bond wil tevens dat er meer actie wordt ondernomen voor de invoering van duidelijke etiketten en voedingslogo's. "Om de wirwar aan voedingslogo's tegen te gaan en om de consument echt te helpen bij het maken van de gezonde keuze'', pleit de bond voor één overkoepelend systeem: het verkeerslichtsysteem. Daarbij krijgen alle producten op de voorkant van de verpakking een 'verkeerslicht', waarmee wordt aangegeven of een product veel of weinig verzadigd vet, suiker en zout bevat. "Zeker nu de levensmiddelenindustrie ervoor pleit om het etiketteren van suiker te staken, moet het kabinet duidelijker stelling nemen'', meent de Consumentenbond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.