Home

Achtergrond 518 x bekeken 5 reacties

Plan SPA gaat niet door

Het plan van voor de oprichting van de Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA) lijkt te zijn mislukt.

Te weinig telers hebben zich aangemeld om storende partijen aardappelen uit de markt halen om zo de prijs op te drijven.

"We gaan ervan uit dat er dezer dagen nog aanmeldingen binnendruppelen", zegt Keimpe van der Heide van de NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond), maar het ziet ernaar uit dat de aanmelding van driekwart van de ongeprijsde aardappelen niet wordt gehaald.
Officieel was zaterdag de sluiting van de inschrijving. Woensdag wordt bekend gemaakt of initiatiefnemers VTA (Verenigde Telers Akkerbouw), LTO en NAV een SPA in aangepaste vorm oprichten.

Theo Koekkoek, voorzitter van de ZLTO-vakgroep Akkerbouw, zei eerder over het beoogde poolfonds: "Hier ligt een grote kans voor de telers voor een versterking van hun positie op de aardappelmarkt. LTO, NAV en VTA hebben elkaar gevonden in een breed gedragen plan."

LTO, NAV en VTA hebben 4.000 aardappeltelers aangeschreven over SPA en het aanmelden van ongeprijsde aardappelen die nog in de schuur liggen. Telers die zich hebben aangemeld zouden maximaal 5 procent van de verkoopopbrengst van hun ongeprijsde aardappelen moeten afstaan aan SPA voor financiering van de activiteiten. Opzet was dat ze aan het eind van het seizoen het overschot zouden terugkrijgen van de nieuwe stichting.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Nu kan LTO toch mooi zeggen dat ze het geprobeerd hebben, en dat het niet gelukt is ligt dan ons en niet aan het plan.

 • no-profile-image

  Leo

  Wel heel erg makkelijk nu zo lekker negatief reageren!!! Positieve oplossingen aandragen is er echter niet bij!! Ga zo door ( met niets verdienen!!)

 • no-profile-image

  agro

  economisch/juridisch onkruid dus

 • no-profile-image

  agro

  Jullie mogen dan uitleggen hoe het wel moet,onderbieding en overproductie tegengaan,met subsidie!of tengevolge van diezelfde subsidie,ja schudden en nee knikken:

  http://www.technicotechnologies.ca/new_varieties.php


  erg mooie aardappel overigens, zou dat het gevolg zijn van een leegeroofd eigen innoverend vermogen?? wat weer tot gevolg heeft de exportpositie prijstechnisch ondermijnt wordt? dus de onderhandelingspositie vrijwel 0 is.

  mvg,AGRO

 • no-profile-image

  w.de witte

  volgens mij zijn ze telaat met dit plan gekomen ook de voorlichtings bijeen komsten waren kort voor sluiting aanbod bundelen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.