Home

Achtergrond 146 x bekeken

Pimpelmees met mooie partner is betere ouder

Pimpelmezen met een mooie partner zorgen beter voor hun jongen dan die met een minder aantrekkelijk mannetje of vrouwtje.

Dat blijkt uit onderzoek van natuurwetenschapper Tobias Limbourg. Hij promoveert op 27 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn pimpelmeesstudie.

Voedsel verzamelen voor de jongen is een zware klus. De ouders moeten beslissen hoeveel energie ze investeren in hun huidige jongen en hoeveel ze bewaren voor zichzelf, voor eventuele latere broedsels. Pimpelmeesmannen moeten het vooral hebben van hun blauwe petje. Hoe meer ultraviolet licht zijn blauwe kruinveren reflecteren, hoe meer succes hij heeft bij de vrouwen.

Lijken de zonen van een knappe pimpelmeesman op hun vader, dan hebben ook zij een betere kans in de liefde. Daarmee levert hij meteen een grotere bijdrage aan het doorgeven van de genen van zijn ouders.

De pimpelmeesvrouw moet niet te veel opvallen. 'Less is more' in de ogen van de mannen. Een flinke uv-reflectie van de blauwe kruin van een dame stoot een beetje af. Ze hebben liever een vrouw met minder 'uitstraling', dat vinden ze veel aantrekkelijker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.