Home

Achtergrond 298 x bekeken 6 reacties

Ook Coroos heeft rechten

Coroos krijgt veel verwijten omdat de groenteverwerker geen contracten afsluit met telers die zijn aangesloten bij de Coöperatieve Verzendhandel in Flevoland.

De verwijten worden harder nu blijkt dat Coroos aan handelsbedrijf Taco heeft gevraagd telers te werven die via Taco toch gaan leveren aan Coroos. De verwijten zijn emotioneel gezien begrijpelijk. Telers voelen zich aan de kant gezet, soms na een zakelijke relatie van meer dan twintig jaar. Het schaadt de vertrouwensrelatie tussen teler en verwerker.Maar rationeel gezien doet Coroos geen verkeerde dingen. Het hoort bij het spel van het vrije ondernemerschap dat contracten niet worden verlengd. Telers hebben de vrijheid niet te tekenen.

Bovendien moeten telers zich realiseren dat zij Coroos ook wel eens in het nauw hebben gedreven. Toen eind 2007/begin 2008 de graanprijzen hoog waren, dreigden veel telers industriegroenten in het bouwplan te verruilen voor graan. Het dwong Coroos om de contractprijzen flink te verhogen. De verwerker probeert nu marge terug te pakken. Samenwerking in de keten staat altijd bloot aan de druk die het spel van vraag en aanbod veroorzaakt. Telers hebben het recht wel of geen contract te tekenen. De verwerkers hebben net zo goed het recht hun grondstoffen ergens anders te kopen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  teler

  Coroos is ook vrij waar ze hun product weg halen ,dat doen ze dus ook bepalen welke firma hun erwten mogen verbouwen(taco) waar hun producten geteeld worden(polder) wie hun erwten mogen dorsen(allen breure) Wat moeten wij als telers doen allen super ons best , en een geweldig product leveren, anders hebben we alles voor niks gedaan.

 • no-profile-image

  doperwt

  totale flauwekul zo ga je niet met elkaar om ook niet op het zakelijke vlak, het geeft alweer aan in welke zwake positie de agrarische sector staat.
  we moeten goed beseffen dat we aan de vooravond staan van een van de grootste crisis die de landbouw ooit heeft gekend.
  Toen was er nog de oplossing nl. de cooperatie maar dat station zijn we helaas al gepaseerd , de cooperaties kunnen niet meer tegen al dat inkoop geweld aan .

 • no-profile-image

  Wim Duffhues

  Natuurlijk mag eenieder proberen er het maximale uit te halen. Maar we mogen er rekening mee houden, dat sommigen inderdaad al heel lang leveren onder de eenzijdige voorwaarden van de verwerker. Adel verplicht ! Ten tweede is de kostprijs van het te verwerken produkt slechts voor een klein deel kostenbepalend voor het eindprodukt. Ten derde komt het mij voor, dat Coroos gelegenheidsargumenten gebruikt door eerder te stellen, dat het in Belgie en Frankrijk goedkoper kan. Hij heeft, als hij er al geweest is , daar kennelijk bot gevangen. Of is de polder voor deze firma buitenland.
  Kortom, ik vind een dergelijke houding van de verwerkingskant erg jammer !
  W.Duffhues als geinteresseerde buitenstaander.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Dat boeren en fabrikanten onderling niet tot overeenstemming komen kan gebeuren. Coroos dacht dit wel even onder te bengen in het buitenland. Nu dit blijkbaar niet gelukt is komen ze weer terug. Dat kan ook allemaal. Dat ze dan de afzetorganisatie Verzendhandel willen omzeilen, dat is het asociale. Vanuit hun standpunt wellicht normaal, maar boeren moeten hier hard op reager. Ik zou zeggen zijn er geen andere afnemers dan Coroos? Voor telers die wel ver beneden de kostprijs willen leveren aan Coroos: het zij jullie gegund.

 • no-profile-image

  verzendhandelteler

  de schrijver van deze blog/opinie waarop wij allen reageren, vergeet dat de teelt van conserven een in verhouding tot de graanteelt risicovoller is... coroos behoort dat ook te beseffen. dus toen coroos zich door de telers voor het blok gezet voelde eind 2007, na een stijging van de graanprijs van circa 100%, kon coroos niets anders doen dan de prijs voor conserven fiks te laten stijgen en wel met circa 40% (wat nog steeds geen 100 % is). zelf was ik met de teelt van conserven gestopt, als er voor het teeltseizoen 2008 geen substantiele stijging van de prijs was doorgevoerd. nu we dus geen conserven meer mogen telen via de cooperatieve verzendhandel voor coroos na alle perikelen, kan ik eigenlijk zeggen dat ik me opgelucht voel, dat ik van de conserventeelt af ben en dus me vrij voel om wat anders te gaan telen... eigenlijk vind ik het wel best zo... en eigenlijk zijn telers die via taco voor coroos eigenlijk grote sukkels en losers... dat moeten we hen toch laten merken....

 • no-profile-image

  verzendhandelteler

  Uiteraard heeft Coroos het recht om haar spullen van een ander te betrekken dan van ons, de Cooperatieve Verzendhandel. Echter nu tracht Coroos via Taco toch contracten bij Nederlandse boeren onder te brengen. Maar ik heb een paar weken geleden toch echt gelezen dat Coroos door Franse boeren haar conserven wilde laten telen. En dat staat me nou tegen; Mensen die liegen, zoals meneer Cok Oostrom van Coroos. Maar dat viel al een paar weken terug eigenlijk al wel te voorspellen. Liegen! Het is de handel eigen. Liegen is een tweede natuur van de handel en handelaren... (Logisch dat ik mezelf moreel superieur voel aan eigenlijk alle handelaren. Maar dat is een andere kwestie. En bovendien schiet ik er geen donder mee op.)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.